Antwoorden op kamervragen over belangenverstrengeling

Beantwoording van vragen van de leden Brinkman en Wilders (beiden PVV).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel “Franssen onder vuur om rol in bedrijf”?1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u van mening dat de heer Franssen elke schijn van belangenverstrengeling tegen heeft indien hij als voorzitter van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, een vergunning verleent aan een bedrijf, waarmee 7 miljoen euro wordt verdiend door dat bedrijf, terwijl de heer Franssen als bijbaan ook nog eens commissaris is van ditzelfde bedrijf? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u initiëren?

Antwoord 2

Voor het aanvaarden van nevenfuncties bevat de Provinciewet duidelijke regels. Op grond van artikel 66, tweede lid, van de Provinciewet moet de commissaris van de Koningin aan provinciale staten het voornemen melden een nevenfunctie, anders dan uit hoofde van zijn ambt, te aanvaarden. Provinciale staten worden op deze manier in de gelegenheid gesteld zich uit te spreken over de vraag of de vervulling van de nevenfunctie gewenst is met het oog op een goede vervulling van het ambt van commissaris van de Koningin, dan wel met het oog op de handhaving van de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de commissaris of van het vertrouwen daarin.

In beginsel is het oordeel hierover dan ook aan provinciale staten, niet aan mij als minister. De verantwoording dient op provinciaal niveau gestalte te krijgen.

Uit informatie die de commissaris van de Koningin aan provinciale staten van Zuid-Holland verstrekte in antwoord op schriftelijke vragen van provinciale staten naar aanleiding van de publiciteit over zijn nevenfunctie, leid ik af dat de commissaris melding heeft gemaakt van de desbetreffende nevenfuncties. Dit geldt dus ook de onderhavige nevenfunctie. Relevant is voorts dat, zoals blijkt uit de informatie, de commissaris geen betrokkenheid heeft (gehad) bij de besluitvorming met betrekking tot de vergunningverlening aan de E.ON voor het bouwrijp maken van grond voor de kolencentrale. De desbetreffende vergunningen zijn met ambtelijk mandaat afgehandeld, waarbij en waarin de commissaris geen enkele rol heeft gespeeld.

Ook is het zo dat E.ON zelf bepaalt welke aannemer voor het bedrijf gaat werken. De provincie heeft daar geen invloed op. De commissaris van de Koningin heeft aangegeven dat dit werk op een normale manier is aanbesteed. De commissaris heeft ook bij die aanbesteding geen enkele betrokkenheid gehad. Hij had daar naar zijn zeggen zelfs geen weet van.

Vraag 3

Kunt u aangeven of de heer Franssen, als Commissaris van de Koningin, nog meer bijbanen heeft of heeft gehad en of de betreffende bedrijven ook vergunningen hebben aangevraagd?

Antwoord 3

Op de website van de provincie www.zuid-holland.nl staan alle huidige en eerdere nevenfuncties van de commissaris van de Koningin.

Uit informatie van de commissaris blijkt dat er door de provincie Zuid-Holland en de samenwerkingsverbanden waarvan de provincie deel uitmaakt (zoals de gemeenschappelijke Milieudiensten) vele vergunningen worden afgegeven. Voor zover bij het provinciebestuur bekend zijn er echter geen vergunningen verleend waarbij de commissaris direct of indirect betrokken is geweest bij de besluitvorming.

Vraag 4

Bent u van mening dat de heer Franssen door deze belangenverstrengeling niet meer geloofwaardig is en dat hij, indien hij zijn commissariaat weigert op te geven, de tijd moet krijgen zich voor de volle honderd procent te storten op zijn commissariaat bij de Van Gelder Groep? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4

Er is geen sprake van een belangenverstrengeling, zie het antwoord op vraag 2. De positie van de commissaris van de Koningin staat dan ook niet ter discussie.

De commissaris van de Koningin van Zuid-Holland legt de aanvaarding van nevenfuncties voor aan de fractievoorzitters van provinciale staten. Op basis van hun oordeel besluit de commissaris om bepaalde nevenfuncties te aanvaarden.

In het geval van het commissariaat bij de Van Gelder Groep is deze procedure in 2006 met de fractievoorzitters gevolgd, zo blijkt uit de informatie van de commissaris.

1) Algemeen Dagblad, 29 oktober 2008