Meteorologie-onderscheiding voor Hr.Ms. Tromp

De bemanning van Hr.Ms. Tromp heeft een onderscheiding ontvangen voor hun verdiensten op het gebied van de meteorologie. De commandant van het fregat, kapitein ter zee Hans Lodder, mocht uit handen van mevrouw Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, een plaquette in ontvangst nemen.

In de centrale hal van het KNMI in de Bilt werden medailles en barometers uitgereikt. Naast de Koninklijke Marine vielen ook enkele kapiteins en stuurlieden van de Koopvaardij in de prijzen. De onderscheiden personen stuurden jarenlang op vrijwillige basis waarnemingen van het weer op zee naar het KNMI.

Essentieel
Waarnemingen vanaf schepen zijn, naast de meteorologische gegevens van satellieten, vliegtuigen, radar en automatische meetstations, nog altijd essentieel voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek. Op de weerkaart zijn grote delen van zeeën en oceanen vaak nog blinde vlekken. Bovendien kunnen waarnemers aan boord van schepen metingen doen die anders niet mogelijk zijn.

Ongeveer tweehonderd Nederlandse schepen verzorgen op jaarbasis ongeveer 66.000 weerwaarnemingen. De gegevens worden via een telecommunicatienetwerk en het internet verspreid.