Samenhang nodig in strijd tegen huiselijk geweld

Een methode die hulpverleners ondersteunt bij de uitvoering van de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod, is winnaar geworden van de Movisie Methodiekprijs. Minister Rouvoet en staatssecretaris Bussemaker (VWS) waren zo onder de indruk van de methode, dat zij beiden besloten 5000 euro bij te dragen.

Hiermee geven de bewindslieden uitdrukking aan hun gezamenlijke inzet om kindermishandeling en huiselijk geweld terug te dringen. Aan de prijs van Movisie was geen geldbedrag verbonden.

Crisisinterventieprogramma

De methode is ontwikkeld door het advies- en steunpunt huiselijk geweld in Groningen. Kern ervan is intensieve begeleiding van alle gezinsleden in de 10 dagen die volgen op het opleggen van het huisverbod. Daarbij gaat het om crisisinterventie: eerste opvang en begeleiding van pleger, slachtoffer en eventuele kinderen. Elk gezinslid krijgt in deze opzet zijn of haar eigen hulpverlener.

Wet tijdelijk huisverbod

De Wet tijdelijk huisverbod, die in januari 2009 in werking treedt, maakt het voor politie, justitie en hulpverlening mogelijk om direct in actie te komen op het moment dat een huisverbod wordt opgelegd. Zij kunnen dan proberen om het hele gezin op het goede spoor te zetten.

Samenwerking

Rouvoet en Bussemaker woonden vandaag een congres bij van Movisie (kenniscentrum over welzijn, zorg en sociale veiligheid), dat als thema had: een gerichte benadering van huiselijk geweld en kindermishandeling. Beiden bevestigden hoe belangrijk samenwerking en samenhang is in het voorkomen van huiselijk geweld en het organiseren van goede hulp en veilige opvang. Het crisisinterventieprogramma uit Groningen beschouwen ze als een mooi voorbeeld hiervan.