Aboutaleb zoekt samenwerking met voedselbanken

Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gemeenten opgeroepen nauwer samen te werken met de voedselbanken. Aboutaleb deed zijn oproep op een SZW-conferentie in Utrecht. Aanwezig waren behalve vertegenwoordigers van de voedselbanken ook wethouders, directeuren van sociale diensten en andere bij armoedebeleid betrokkenen.

In Nederland zijn meer dan honderd voedselbanken actief waarvan zo'n 15.000 mensen met enige regelmaat gebruik maken. Een deel van de gemeenten verwijst mensen door naar de voedselbank. Aboutaleb vindt doorverwijzen geen goede ontwikkeling. Liever ziet hij dat de gemeenten zèlf directe hulp bieden aan mensen die moeite hebben met rondkomen. 'Die hulp is structureler dan een tas met boodschappen', aldus de staatssecretaris die er nog eens op wees dat arbeidsparticipatie de beste weg uit armoede is.

Volgens de staatssecretaris beschikken de gemeenten over voldoende instrumenten om waar nodig directe (financiële) hulp te kunnen bieden. Ook zouden voedselbanken hun klanten veel meer naar de gemeenten moeten doorverwijzen. 'Het mag nooit de bedoeling zijn dat voedselbanken de rol van reguliere hulpverlening overnemen. Het is altijd additioneel. Niet meer dan noodhulp'.

Tijdens de bijeenkomst tekenden een aantal wethouders, vertegenwoordigers van voedselbanken en de MO-groep, een intentieverklaring met daarin de afspraak de samenwerking te verbeteren. Ook werd een toolbox gepresenteerd met goede voorbeelden van samenwerking.

Toespraak staatssecretaris Aboutaleb