Afspraken over kennisbenutting om concurrentiepositie te behouden

Vijftien partijen op het gebied van innovatie hebben woensdag 3 december 2008 afgesproken om de handen ineen te slaan op het gebied van valorisatie, oftewel kennisbenutting.

Volgens de partijen zijn de maatregelen hard nodig om de mondiale concurrentiepositie en het huidige peil van welvaart en welzijn van Nederland te handhaven of te verbeteren. In totaal zijn in de valorisatieagenda 'Kennis moet circuleren' twaalf concrete stappen op papier gezet om nieuwe kennis te ontwikkelen, deze geschikt en beschikbaar te maken en toe te passen in nieuwe producten, processen en diensten.

Subsidie

In 2009 is 20 miljoen euro subsidie beschikbaar om valorisatie van kennis uit alle domeinen te bevorderen.

Ontmoetingsplaatsen

In de agenda wordt de nadruk gelegd op het maken van ontmoetings- en marktplaatsen tussen de werelden van onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke sectoren. Een voorbeeld van een marktplaats is bijvoorbeeld de instelling van proactieve MKB-servicepunten bij kennisinstellingen.

Ondernemerschap

Daarnaast is er in de agenda aandacht voor de bevordering van ondernemerschap in het onderwijs en voor valorisatie bij de beoordeling van kwaliteit van onderzoek aan kennisinstellingen.

De agenda is ondertekend door de ministers van Economische Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de vereniging van hogescholen HBO-raad, de universiteitenkoepel VSNU, de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, de onderzoeksfinanciers Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en Technologiestichting STW , de Grote Technologische Instituten en TNO die onder meer schakelen tussen wetenschap en toegepaste kennis, en de Dienst Landbouwkundig Onderzoek binnen Wageningen UR.