Balkenende en Koenders zetten zich in voor Millenniumdoelen

Jongeren van de campagne 'Donate your Space' hebben de minister-president en minister Koenders opgeroepen zich voor 100% in te zetten voor de Millennium ontwikkelingsdoelen.

Op 25 september vindt in New York de VN-topconferentie plaats over de voortgang van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Voor Nederland zal de top worden bijgewoond door de minister-president en minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking.

Balkenende en Koenders ontvingen vrijdagmorgen op het ministerie van Algemene Zaken jongeren van de campagne 'Donate your Space', een campagne van 'Move your World'. Deze organisatie organiseert projecten voor jongeren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling. Met Donate your Space-linten en stickers vragen de jongeren aandacht voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen.

In 2000 hebben 189 regeringsleiders afgesproken vóór 2015 de armoede in de wereld te halveren. Ze legden acht meetbare (millennium ontwikkelings)doelen vast - the Millennium Development Goals MDG).

Onderwijs

Volgens Balkenende zijn er millenniumdoelen die 'goed gaan', zoals onderwijs voor alle jongens en meisjes. 90% procent van alle jongens en meisjes in ontwikkelingslanden gaat naar school. Toch moet er nog veel gebeuren om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, aldus Balkenende.

De minister-president voelde zich zeer gesteund door de campagne van de jongeren en beloofde in New York 'werk te maken' van de millenniumdoelen. Nederland wil een extra inspanning van álle lidstaten om de doelen in 2015 te halen.

Gezondheidszorg

Minister Koenders zei zich ernstige zorgen te maken over de gezondheidszorg. Hij wees erop dat er ten aanzien van de kindersterfte goede resultaten worden geboekt, zoals bijvoorbeeld in Vietnam en Indonesië, maar dat er in andere landen sprake is van achteruitgang. Met name in landen waar AIDS een groot probleem is. Ook stagneert het terugdringen van de moedersterfte.

Koenders benadrukte verder dat het goed is dat de millenniumdoelen in New York op het niveau van regeringsleiders worden besproken. '2015 is immers dichtbij'.

Minister-president Balkenende en minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking ontvangen op het ministerie van Algemene Zaken jongeren van de campagne 'Donate your Space', die beoogt extra aandacht te geven aan de Millennium ontwikkelingsdoelen. © foto RVD

Jongeren bieden de minister-president en minister Koenders de campagne aan, en vroegen de bewindslieden om op de VN-Top van 25 september de stropdassen met tape van 'Donate your Space' te dragen. In het midden Rutger Bults van 'Move Your World', die de campagne aan de ministers presenteerde.
© foto RVD