Jaarrapportage bij de Jeugdmonitor

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DJENG-SENS-2893480

3 december 2008

Geachte voorzitter,

De zorg voor kinderen en jongeren is één van de belangrijkste aandachtspunten van dit kabinet. Omdat ik het belangrijk vind een goed beeld van de situatie van de jeugd te krijgen, heb ik samen met mijn collega’s van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid de landelijke jeugdmonitor laten ontwikkelen. De landelijke jeugdmonitor biedt veel informatie over de situatie van de jeugd en het gezin; voor Nederland totaal en voor een deel van de gegevens ook naar het provinciale en/of gemeentelijke niveau. De landelijke jeugdmonitor is in oktober 2007 in gebruik genomen. Sindsdien is de jeugdmonitor veelvuldig geraadpleegd.

Jaarlijks wordt er een jaarrapportage bij de landelijke jeugdmonitor gepubliceerd. Deze publicatie (zie bijlage) geeft een breed en integraal overzicht van de staat van de jeugd in Nederland.Zo worden cijfermatige trends beschreven over jeugd en gezin, over opvoeding, gezondheid, onderwijs, de maatschappelijke participatie, de arbeidsmarkt en het veilig opgroeien.

Uit de jaarrapportage Jeugd in Nederland blijkt dat er een positieve trend waarneembaar is op veel terreinen. Jongeren roken minder en drinken minder alcohol, voltooien veelal hun opleiding met een startkwalificatie en vinden dan ook meestal wel werk.

Toch is er ook een aantal minder gunstige ontwikkelingen waar te nemen. Zo hebben meer kinderen last van overgewicht. Voorts stijgt het aantal meldingen van kindermishandeling en wordt er meer gebruik gemaakt van de jeugdzorg. Dit kabinet heeft, zoals u bekend is, acties en maatregelen in gang gezet om de situatie van de kinderen en jongeren in Nederland op deze punten te verbeteren.

De komende jaren wil ik de jeugdmonitor verder ontwikkelen tot een nog beter instrument. Er zullen meer indicatoren worden toegevoegd, waaronder indicatoren die te maken hebben met de gezinssituatie van kinderen. Tevens zullen, daar waar mogelijk, meer gegevens worden uitgesplitst naar het gemeentelijk niveau.

Er komt een Engelstalige versie (van een deel) van de website. En tenslotte wordt de website gebruikersvriendelijker gemaakt, ondermeer doordat het samenstellen van tabellen en grafieken eenvoudiger wordt.

Met deze jaarrapportage en met de gegevens in de landelijke jeugdmonitor houd ik goed zicht op ontwikkelingen die spelen op het brede terrein van jeugd en gezin.

Hoogachtend,

de Minister voor Jeugd en Gezin,

mr. A. Rouvoet