Koolhaas, Dekkers, Wanders en Heemskerk met Open Minds in Hong Kong

Staatssecretaris Heemskerk staat van 8 tot en 13 december 2008 aan het hoofd van een grote economische missie van bijna 300 Nederlandse ondernemers uit creatieve industrie die deelnemen aan de Hong Kong Business of Design Week (BoDW).

Nederland is dit jaar partnerland van de BoDW, die bestaat uit een handelsbeurs, een internationaal forum en seminars op het gebied van innovatie en creativiteit. De prestigieuze conferentie is dit jaar gewijd aan Dutch Design onder titel 'Open Minds'. Gerenommeerde Nederlandse sprekers zijn Rem Koolhaas, Marlies Dekkers en Marcel Wanders.

'Nederlandse ontwerpers worden in de wereld geprezen om hun vernieuwende toepassing van materialen en hun gebruiksvriendelijke oplossingen die wereldwijd navolging vinden,' aldus Heemskerk. 'Dutch Design is er niet alleen voor de vormgeving, maar helpt ook om je product competitiever te maken, draagt bij aan kostenbesparing en een beter milieu.'

De creatieve industrie is de snelst groeiende industriële sector in Nederland waarin op dit moment al bijna een half miljoen mensen werkzaam zijn. Dit is 5% van de werkgelegenheid. De sector is verantwoordelijk voor 4% van het BBP. Gaming, mode, architectuur, design en nieuwe media staan internationaal aan de top.

Heemskerk bezoekt de BoDW van 11 tot en met 12 december. Nederland organiseert de BoDW samen met het Hong Kong Design Centre. De conferentie richt zich voornamelijk op de relatie tussen ondernemerschap en creativiteit. Hiermee is de BoDW hét platform waar ontwerpers, designexperts en ondernemers elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen.

Deelname aan de BoDW Hong Kong maakt onderdeel uit van een meerjarige strategische samenwerking tussen EZ en de creatieve sector om de Chinese markt te veroveren. In 2008 staat Hong Kong centraal, in 2009 Shanghai en 2010 Peking met als afsluiting de Nederlandse deelname aan de Wereldexpo 2010 in Shanghai. Volgens Heemskerk is Hongkong een belangrijke toegangspoort tot China. 'Juist tijdens deze moeilijkere economische tijden is deze missie een basis voor verdere samenwerking tussen Nederlandse en Chinese bedrijven.'

Op 8 en 9 december is de staatssecretaris co-voorzitter met zijn Chinese counterpart van Handel voor de jaarlijkse Joint Economic Committee tussen Nederland en China in Beijing. Heemskerk bespreekt daar de kredietcrisis, maatschappelijk verantwoord ondernemen en bilaterale samenwerking op het gebied van handel, wederzijdse investeringen en innovatie tussen Nederland en China. De staatssecretaris bezoekt Beijing samen met Hans Hoogervorst, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Op 10 december is Heemskerk in Shenzhen waar hij spreekt met Nederlandse ondernemers, de burgermeester van Shenzhen en een bezoek brengt aan Chinese investeerders in Nederland. Staatssecretaris Heemskerk houdt van 8 tot en met 12 december zijn ervaringen bij via een weblog op http://www.elsevier.nl/. Via http://www.ez.nl/ zijn beelden van het bezoek te zien.

Meer informatie:
Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-379 72 56/06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl