Nederland ruilt exportrisico op Indonesië

Door een ruil (‘obligoswap’) met de exportkredietverzekeraar voor de Deense overheid kan Nederland weer nieuwe exportkredietverzekeringen herverzekeren op Indonesië.

Atradius Dutch State Business heeft met EKF 50 miljoen euro risico op Indonesië geruild tegen 50 miljoen euro risico op Vietnam. De Nederlandse Staat neemt exportkredietverzekeringen via Atradius Dutch State Business in herverzekering. De obligoswap gaat in op 1 juli aanstaande.

Vanwege de grote vraag naar exportkredietverzekeringen op Indonesië is het landenplafond voor 2006 (1,5 miljard euro) momenteel overschreden. Dankzij de overeenkomst met Denemarken kan Damen Shipyards de order van de Indonesische overheid voor boeienleggerschepen via Atradius Dutch State Business herverzekeren bij de Staat. Minister Zalm van Financiën over de swap: "Het is voor het eerst dat we werken met dit instrument. We stellen de samenwerking met de Denen die hier al meer ervaring mee hebben dan ook zeer op prijs. Ik ben blij te zien dat we direct een exporteur kunnen helpen. Dit is een eerste stap in de goede richting, we bekijken op dit moment nog meer concrete mogelijkheden om nieuwe exportkredieten op Indonesië te kunnen blijven herverzekeren."

Om het risico voor de begroting te beperken, hanteert de staat kredietplafonds voor verschillende landen. Een obligoswap is een overeenkomst tussen twee exportkredietverzekeraars om het betalingsrisico dat ze lopen op de overheden van landen met elkaar te ruilen, het betreft hier geen uitruil van daadwerkelijke verzekeringspolissen. De obligoswap met Denemarken biedt ruimte voor nieuwe exportkredietverzekeringen op Indonesië zonder dat dit leidt tot onaanvaardbare begrotingsrisico's.

Lars Kolte, managing director EKF: "De swapovereenkomst met de exportkredietverzekeraar voor de Nederlandse Staat, Atradius DSB, geeft ons de mogelijkheid om risico's in onze portefeuille gelijkmatig te spreiden en vergroot op deze wijze de verzekermogelijkheden voor Deense exporteurs. Wij hopen dat deze swap een precedentwerking heeft op andere exportkredietverzekeraars binnen de Berner Unie, zodat er een nieuwe markt voor obligoswaps ontstaat. Dit instrument kan van grote waarde zijn om nieuwe ruimte te creëren voor exporteurs van beide partijen."