Toespraak bij het ondertekenen convenant Schone en Zuinige Agrosectoren

Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G. Verburg, ondertekenen convenant Schone en Zuinige Agrosectoren, 3 december 2008.

Dames en heren,

Welkom op deze feestelijke bijeenkomst. En een bijzonder welkom aan de convenantpartners die hebben besloten het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren te ondertekenen.

Het is alweer een klein half jaar geleden (10 juni) dat het oorspronkelijke convenant werd getekend. Niet iedereen kon toen direct aansluiten. Een paar organisaties hadden meer tijd nodig: om hun achterban te overtuigen, en om nog eens goed naar de tekst te kijken om later misverstanden te voorkomen.

Gelukkig is dat allemaal gelukt. En zo kunnen we vandaag 4 nieuwe convenantspartners verwelkomen.

1. Uit de diervoederindustrie wil ik graag brancheorganisatie Nevedi als convenantpartner verwelkomen. Voor Nevedi kwam 10 juni wat te vroeg, maar nu is de in de keten nog ontbrekende schakel, gelukkig ook aan boord. Mijn compliment aan de bestuurders en directie van Nevedi, want u heeft vast een stevige discussie achter de rug.

2. Ook het Productschap Akkerbouw ondertekent vandaag het convenant. Een verschil van inzicht op het gebied van de productie van duurzame energie was de oorzaak dat er op 10 juni nog niet kon worden getekend. Die discussie is opgelost met een kleine, maar voor het productschap belangrijke aanpassing in de tekst. Het komende jaar zal gebruikt worden om nauwkeurig uit te rekenen hoeveel duurzame energie uit bijproducten en reststromen er in 2020 kan worden gerealiseerd.

Dames en heren,

Er zijn vandaag ook twee toetreders, die op 10 juni nog niet in beeld waren. En die in de maanden daarna pas te kennen hebben gegeven, dat zij de doelstellingen van het convenant ondersteunen. En daar graag aan willen bijdragen.

Allereerst de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO. Deze brancheorganisatie kan meehelpen de convenantdoelstellingen op het gebied van de melkveehouderij en de zuivelindustrie te realiseren. En de tweede nieuweling is de branchevereniging Organische Reststoffen BVOR. Zij kan bijdragen aan de doelstellingen op het gebied van duurzame energie uit houtachtige biomassa, bermgras, enzovoorts.

Dank voor uw komst. En dank voor uw steun aan dit convenant. Want u geeft - als eerste nieuwe toetreders - een helder signaal af. Dat signaal luidt: het klimaat en energieprobleem is belangrijk en wij willen meehelpen het aan te pakken.

Ik hoop dan ook van harte dat het voorbeeld van NZO en BVOR navolging vind.

Laten we samen het glas heffen. Op het convenant, op de afspraken die van groot belang zijn voor ons, voor onze kinderen en voor generaties daarna. En ik wens de ondertekenaars veel succes met het realiseren van uw bijdragen.

Proost!