Aboutaleb: Re-integratie nabestaanden na twee jaar is denkrichting

Staatssecretaris Aboutaleb heeft donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer aangegeven dat de toekomstige re-integratie van mensen met een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet na twee jaar een denkrichting kan zijn. “Na twee jaar kan er een gesprek met de nabestaande komen over re-integratie. Tijdens dat gesprek kan worden vastgesteld dat werken nog niet aan de orde is en kan er vrijstelling worden verleend. Het zal altijd om maatwerk gaan waarbij zorgvuldig wordt gekeken naar de persoonlijke omstandigheden”, aldus Aboutaleb.

De bewindsman benadrukte tijdens het debat dat nabestaanden in zijn plannen op geen enkele manier onder druk worden gezet om na twee jaar weer aan de slag te gaan. “Dat is het laatste wat ik wil. We zullen hier uiterst zorgvuldig mee omgaan”. Hij onderstreepte dat het niet zijn bedoeling is om aan uitkeringsrechten van nabestaanden te tornen.
De Tweede Kamer debatteerde met Aboutaleb over diens toespraak afgelopen maandag tijdens de conferentie ‘Voorzorg voor nabestaanden’ van de Sociale Verzekeringsbank. Daarin ontvouwde hij zijn plannen die moeten voorkomen dat nabestaanden uiteindelijk in de bijstand terecht komen. In zijn opvatting is het niet sociaal nabestaanden alleen een uitkering te geven en verder nergens op aan te spreken.

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Lees de toespraak