Deltaplan taal en rekenen in het mbo

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) krijgt in 2010 30 miljoen euro en vanaf 2011 jaarlijks 50 miljoen extra te besteden voor de verbetering van taal- en rekenonderwijs.

Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Teveel studenten verlaten op dit moment het mbo met een te laag taal en rekenniveau. De afgestudeerde mbo-er functioneert daardoor minder goed op de arbeidsmarkt en valt ook vaker uit in het hoger beroepsonderwijs. In het Deltaplan wordt aangegeven hoe het taal- en rekenniveau van mbo-studenten op korte termijn zal worden verbeterd.

"Het taal en rekenniveau van leerlingen moet omhoog. De taal- en rekenachterstand begint natuurlijk al vóór het mbo, maar ik wil dat we ín het mbo alles op alles gaan zetten om te voorkomen dat studenten het onderwijs verlaten met een taal of rekenachterstand", aldus Van Bijsterveldt.

Met 50 miljoen euro jaarlijks extra voor taal en rekenen wordt het mogelijk de ambities in het Deltaplan taal en rekenen in het mbo te realiseren. Het Deltaplan wordt tot stand gebracht in nauw overleg met deskundigen, docenten en de koepelorganisaties (VO Raad, MBO Raad, HBO Raad). Ook de Stichting Lezen en Schijven zal bij de totstandkoming worden betrokken. Het streven is het Deltaplan taal en rekenen in het mbo in het voorjaar 2009 gereed te hebben, zodat de mbo-sector ruim voor 2010 met de voorbereiding van de uitvoering kan beginnen.