RotterdamIdee en Buurtlink winnaars eParticipatie Awards

De eParticipatie Awards 2008 gaan naar de initiatieven RotterdamIdee en Buurtlink. RotterdamIdee eindigt als eerste in de categorie Overheid, omdat het burgers de mogelijkheid biedt mee te beslissen over verbeteringen in hun gemeente. Daarvan is op ruime schaal gebruik gemaakt en andere gemeenten kunnen deze aanpak eenvoudig overnemen. Buurtlink wint in de categorie Samenleving, omdat het een kant-en-klaar pakket biedt voor het inrichten van een eigen buurtwebsite. Het maakt gebruik van vele bestaande functies en door de indeling op postcode kunnen burgers elkaar gemakkelijk vinden.

Staatssecretaris Bijleveld met winnaars en genomineerden

De winnaars zijn bekend gemaakt op de werkconferentie Overheid 2.0 op 4 december 2008 in Media Plaza te Utrecht. Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reikte de prijzen uit. De eParticipatie Award 2008 is dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is ingesteld door staatssecretaris Bijleveld met de bedoeling om geslaagde initiatieven op het gebied van eParticipatie in het zonnetje te zetten. De winnende initiatieven kunnen als inspiratie dienen voor anderen.

Onder eParticipatie wordt verstaan het benutten van informatie- en communicatietechnologie om burgers meer te betrekken bij het verbeteren van publieke dienstverlening, openbaar bestuur en sociale samenhang. De belangrijkste criteria om voor selectie in aanmerking te komen zijn de drie participatie-normen van de BurgerServiceCode: 'ontvankelijk bestuur', 'verantwoordelijk beheer' en 'actieve betrokkenheid'. Een onafhankelijke en breed samengestelde jury heeft zich gebogen over een dertigtal kandidaten. Zij heeft in de categorieën overheid en samenleving vijf genomineerden gekozen.

De jury van de eParticipatie Award 2008 stond onder leiding van Tom Kok (oud-voorzitter Internet Society) en bestond verder uit: Marcel Boogers (lector Politiek en Openbaar Bestuur, Universiteit van Tilburg), Valerie Frissen (hoogleraar ICT en Sociale Verandering, Erasmus Universiteit Rotterdam), Steven de Jong (initiatiefnemer Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid), Olf Kinkhorst (directeur Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen), Ruben Nieuwenhuis (directeur Innovatie, Dutch.com), David Rietveld (gemeenteraadslid Den Haag), Jonneke Stans (algemeen directeur Politiek Online) en Peter van der Wel (oud-juryvoorzitter WebWijzerAward).

In de categorie initiatieven vanuit de overheid waren genomineerd: www.burgernet.nl www.ikgaverder.nl www.rotterdamidee.nl www.voorst.nl en www.watstemtmijnraad.nl .

In de categorie initiatieven vanuit de samenleving waren genomineerd: www.berekenuwrecht.nl www.buurtlink.nl www.geluidsnet.nl www.lombox.nl en www.octopusplan.nl.