Rouvoet: Aandacht voor arbeidsmarktpositie jongeren in jeugdzorg

Minister Rouvoet ziet mogelijkheden om jongeren in de jeugdzorg beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Hij is bereid een initiatief hiertoe van MKB-Nederland en MOgroep financieel te ondersteunen.

MKB-Nederland en MOgroep Jeugdzorg willen kwetsbare jongeren van 16-17 jaar naast hulpverlening, ook begeleiding naar een baan bieden. Rouvoet is positief over het vandaag aan hem gepresenteerde initiatief van MKB-Nederland en MOgroep Jeugdzorg.

In de jeugdzorg worden vele tienduizenden jongeren geholpen. De aandacht is daarbij vooral gericht op het oplossen van hun psychosociale problemen. In een gezamenlijk onderzoek concluderen MKB-Nederland en brancheorganisatie MOgroep dat er nog te weinig gekeken wordt naar de toekomstige arbeidsmarktpositie van deze jongeren. Beide organisaties roepen daarom op tot een betere samenwerking tussen jeugdzorg, onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Er komen proefprojecten, onder andere in Amsterdam, om met deze samenwerking ervaring op te doen.

Jongeren voorbereiden op arbeidsmarkt

Minister Rouvoet wijst er in zijn reactie op dat hulpverleners in de jeugdzorg gericht zijn op het oplossen van het persoonlijke probleem van de jongere. Arbeidsbemiddeling is geen taak voor jeugdhulpverleners. Maar volgens Rouvoet kan de jeugdzorg effectiever worden, wanneer er door samenwerking met andere partijen tegelijk meer aandacht is voor de voorbereiding op de arbeidsmarkt. Rouvoet: ’Uiteindelijk gaat het erom deze jongeren een stevige plek in de samenleving te geven. Voor jongeren die niet meer willen of kunnen doorleren, is een baan nodig. Wanneer jongeren na hun jeugdzorgperiode een goede plek hebben op school of in een baan, daalt het risico dat ze uitvallen en niet meedoen in de maatschappij.’

Rouvoet gaat in overleg met MKB-Nederland en de MOgroep hoe de pilot in Amsterdam zo snel mogelijk kan starten. Met zijn collega-bewindslieden van de ministeries van SZW en OCW bekijkt Rouvoet hoe de overheid de proefprojecten kan ondersteunen.