Gemeenten naar rechter bij slecht onderhoud appartementsgebouwen

Gemeenten krijgen meer te zeggen als het onderhoud van appartementsgebouwen te wensen overlaat. In de praktijk blijkt het voor gemeenten nu nog lastig om het bestuur van niet-actieve verenigingen van eigenaren (VvE's) tot activiteiten aan te zetten. Met een machtiging van de rechter kunnen zij in de toekomst VvE's stimuleren om onderhoud te plegen.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Ongeveer 100.000 appartementen in Nederland zijn onderdeel van een zogeheten 'slapende' VvE. Die houden bijvoorbeeld geen jaarlijkse vergadering, hebben geen reservefonds en innen geen periodieke financiële bijdrage voor gemeenschappelijke kosten. Hierdoor ontstaan problemen wanneer onderhoud echt noodzakelijk is. Bovendien kan gebrekkig onderhoud van meerdere gebouwen in een bepaalde straat leiden tot minder aanzien en zelfs tot verloedering van een bepaalde buurt. Gemeenten hebben er daarom belang bij dat voor een redelijke mate van onderhoud wordt zorg gedragen.

Wanneer een gebouw in een zodanige staat verkeert dat overtreding van de Woningwet dreigt, kan de gemeente door de rechter worden gemachtigd om een vergadering van eigenaren te organiseren en daarin het onderwerp 'onderhoud' aan de orde stellen. Dit kan een stimulans zijn om het onderhoud ter hand te nemen en bijvoorbeeld een onderhoudsplan op te stellen. Gebeurt dit niet dan kan het college van Burgemeester en Wethouders een VvE zelfs verplichten een onderhoudsplan te (laten) maken als het gebouw in een gebied ligt waarvan de leefbaarheid onder druk staat.

Als eigenaren zonder goede reden medewerking weigeren, dan kan een gemeente (net als de leden) de rechter vragen om een vervangende machtiging. Zo'n machtiging is van belang als bijvoorbeeld een meerderheid van de leden onderhoud wenst om schending van de Woningwet te voorkomen of op te heffen, maar de statuten instemming van meer leden voorschrijven.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.