Nominatie grachtengordel voor werelderfgoed

Wegens zijn unieke cultuurhistorische waarde wordt de 17e eeuwse grachtengordel van Amsterdam voordragen om op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst te worden. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Plasterk.

De structuur van grachten, wegen, bruggen, grachtenpanden en kavels van het gebied rond Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht is een internationaal icoon voor de stedenbouw, dat na vier eeuwen nog steeds in tact is.

De status van Werelderfgoed zou een internationale erkenning van de cultuurhistorische waarde van dit deel van Amsterdam zijn. Cultureel en natuurlijk erfgoed kan op de Werelderfgoedlijst komen als het van 'uitzonderlijke universele waarde' is en daarom behouden moet worden. Door plaatsing op de lijst groeit de naamsbekendheid van een locatie, wat meer toeristen kan trekken. De gezamenlijke overheden en eigenaars zijn verantwoordelijk voor de bescherming en instandhouding van het erfgoed. Op dit moment zijn zeven Nederlandse objecten en gebieden Werelderfgoed: Willemstad op de Nederlandse Antillen, voormalig eiland Schokland in Flevoland, de Stelling van Amsterdam, de molens van Kinderdijk, het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, de droogmakerij De Beemster en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Het natuurgebied de Waddenzee is door Nederland en Duitsland samen genomineerd voor de Werelderfgoedlijst; die aanvraag is sinds begin dit jaar in behandeling bij het Werelderfgoedcomité van Unesco.

Het Ministerie van OCW en de Gemeente Amsterdam stellen de voordracht van de 17e eeuwse grachtengordel gezamenlijk op. Vóór 1 februari 2009 overhandigen zij de voordracht aan het Werelderfgoedcomité Het comité zal in 2010 besluiten of dit unieke stuk Amsterdam inderdaad op de Werelderfgoedlijst geplaatst wordt.