Slowaken in Uruzgan zeggen sint de wacht aan

De komst van Sinterklaas in Uruzgan heeft voor verbazing gezorgd bij de Slowaakse wacht van Kamp Holland. Het peloton dat de bewaking van de Nederlandse basis voor haar rekening neemt, keek raar op toen een dromedaris aan de poort verscheen met daarop de goedheiligman. Nadat de bedoeling duidelijk werd, konden de sint en zijn pieten alsnog de militairen bezoeken.

Sinterklaas zelf was van meet af aan gerust op de goede afloop, zo liet hij weten. Het probleem was meer het vervoer naar de Afghaanse provincie. Omdat een kameel, het schip van de woestijn, niet beschikbaar was als alternatief voor de stoomboot, werd uiteindelijk gekozen voor een dromedaris.

De eenheden van Task Force Uruzgan vieren pakjesavond op verschillende manieren en tijdstippen. Hoewel de pepernoten nog onderweg zijn, wordt ook op Camp Hadrian in Deh Rawod de Nederlandse traditie voortgezet. Op Kamp Holland in Tarin Kowt doet Sinterklaas de Staf, het Operational Mentor and Liaison Team, de Battlegroup, het Provinciaal Reconstructie Team, het Logistic Support Detachment en de Genie aan.