Verplichte nazorg na jeugddetentie en PIJ

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Albayrak van Justitie ingestemd met een wijziging van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen (BJJ). In deze wet, waarin het verblijf van jeugdigen in justitiële jeugdinrichtingen (JJI's) wordt geregeld, zal onder andere worden opgenomen dat na jeugddetentie of een maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting (PIJ-maatregel) verplichte nazorg wordt opgelegd.

De invoering van verplichte nazorg sluit aan bij de bevindingen van de Algemene Rekenkamer, die in 2007 concludeerde dat het bieden van goede begeleiding na terugkeer in de samenleving van belang is voor het welslagen daarvan. Met de voorgestelde wetswijziging wordt beoogd dat alle jeugdigen aan wie drie maanden of langer jeugddetentie is opgelegd en alle jeugdigen met een PIJ-maatregel worden begeleid door de (jeugd)reclassering. Voldoet de betrokkene niet aan de voorwaarden die de (jeugd)reclassering aan hem stelt, dan kan de rechter bevelen dat hij voor maximaal één jaar wordt teruggeplaatst in een JJI. Wanneer de jeugdige tijdens zijn verblijf in een JJI of in de periode van nazorg achttien wordt, kan begeleiding plaatsvinden door een reclasseringsinstelling voor volwassenen. Zo wordt voorkomen dat nazorg uitblijft of eindigt wanneer een jeugdige meerderjarig wordt.

In het wetsvoorstel worden daarnaast onderwerpen geregeld die voortvloeien uit rapporten van de Inspectie Jeugdzorg c.s., van de Algemene Rekenkamer en uit een eerdere evaluatie van de BJJ. Zo krijgt de zogenaamde time-outvoorziening, een pedagogische maatregel waarbij de jeugdige in een JJI voor korte tijd afgezonderd wordt, een wettelijke basis. Ook wordt voorzien in een wettelijke basis voor nachtdetentie en voor pilotprojecten met interventies. Ten behoeve van de flexibiliteit vervalt het juridisch onderscheid tussen opvang- en behandelinrichtingen. Voor de jeugdigen die in de inrichting verblijven zal een perspectiefplan worden opgesteld. Hiermee wordt een op maat gesneden verblijf in de inrichting gerealiseerd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.