Dwangsommen project buitenlandse bankrekeningen

Belastingplichtigen die geld op een buitenlandse rekening buiten het zicht van de fiscus probeerden te houden kregen van de rechtbank een forse tik op de vingers. De Belastingdienst won de afgelopen weken voor de derde keer op rij een kort geding procedure tegen een belastingplichtige die weigerde informatie te verstrekken over een mogelijke buitenlandse bankrekening.

De verschillende rechtbanken oordeelden niet alleen dat de belastingplichtige de fiscus informatie moet verstrekken over onder andere rekeningnummers en kopieën van bankafschriften, maar ook dat de fiscus een dwangsom mag opleggen als dit niet gebeurt. De dwangsommen variëren van € 2.000 tot € 5.000 per dag met maxima van € 50.000 en € 500.000.

De rekeninghouders hebben tot 7 dagen na betekening van het vonnis om de gevraagde informatie aan te leveren. Gebeurt dat niet, dan kan de deurwaarder op bezoek komen. Twee van de drie belastingplichtigen hebben reeds eieren voor zijn geld gekozen.

De korte gedingen maken deel uit van het zogenaamde project buitenlandse rekeningen waarmee de Belastingdienst niet opgegeven buitenlands vermogen in kaart probeert te brengen.