Tweede Kamer geeft groen licht voor herinrichting adviesstelsel

groen licht

In een Algemeen Overleg met de minister op 10 december 2008 over het adviesstelsel heeft de vaste commissie voor BZK van de Tweede Kamer groen licht gegeven voor een vergaande herstructurering van de strategische adviesraden. De Tweede Kamer gaf aan de probleemanalyse en oplossingsrichting in de nadere notitie “Kwaliteit van de verbinding” te ondersteunen en benadrukte dat nu, ook met het oog op het personeel van de adviesraden, knopen moeten worden doorgehakt.

In het debat bleek dat de Tweede Kamer de door de regering opgestelde analyse over de problemen in het adviesstelsel en de oplossingsrichting op hoofdlijnen ondersteunt. Meerdere fracties vroegen daarbij aandacht voor het belang van een betere aansluiting van adviesvraag op adviesaanbod. Het belang van onafhankelijkheid en integriteit van adviesraden werd ook door meerdere woordvoerders als belangrijk aandachtspunt naar voren gebracht. De Kamer vroeg daarnaast apart aandacht voor de positie van de RMO en de fusie van deze raad met de RVZ. De Kamer toonde zich bezorgd over het opgaan van deze raad in een breder sociaal-cultureel domein.

De minister zegde toe in een brief apart aandacht te willen besteden aan de positionering van deze raad, maar gaf tegelijkertijd aan dat de RMO te kwetsbaar is om zelfstandig te kunnen overleven. De op korte termijn te verwachten evaluatie van de RMO is in dit opzicht van belang. De minister zegde eveneens een analyse toe van de totale kennisinfrastructuur van de rijksdienst, waar blijkens de notitie een bedrag van een half miljard euro mee is gemoeid. Over de criteria aan de hand waarvan deze stofkam-operatie zal worden uitgevoerd zal de minister de Tweede Kamer door middel van een brief informeren.