Antwoorden op kamervragen over het bericht dat studentenvereniging ASVA kraakles geeft

Antwoorden op kamervragen van de leden Brinkman en Bosma (beiden PVV), ingezonden 21 november 2008.

1. Vraag

Bent u bekend met het bericht “Universiteit van Amsterdam geeft kraakles”? 1)

1. Antwoord

Ja. Overigens is het niet de Universiteit van Amsterdam maar de ASVA die deze activiteit heeft ontwikkeld.

2. Vraag

Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat een studentenvereniging een cursus geeft waar strafbare handelingen worden uitgelegd en aangemoedigd? Zo neen, waarom niet?

2. Antwoord

Allereerst wijs ik erop dat het kraken, dat wil zeggen het wederrechtelijk binnendringen in of in gebruik nemen van een pand en dit pand niet op vordering van de rechthebbende aanstonds ontruimen, alleen strafbaar is indien het pand nog in gebruik is (artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht) dan wel korter dan een jaar leeg staat (artikel 429sexies van het Wetboek van Strafrecht). Als het pand langer dan een jaar leeg staat, gelden meer vereisten voordat sprake is van een strafbaar feit. Bij het geven van een cursus, waarbij bovendien blijkens het cursusprogramma van de ASVA onder meer uitleg over de toepasselijke regels wordt gegeven, is geen sprake van opzettelijk uitlokken in de zin van artikel 47 van het Wetboek van Strafrecht. Gelet hierop ben ik van mening dat er geen onacceptabele handelingen worden verricht.

3. Vraag

Bent u bereid het bestuur van de studentenvereniging ASVA een eenmalige waarschuwing te geven, waarna bij herhaling uitschrijving uit de universiteit volgt? Zo neen, waarom niet?

3. Antwoord

Neen, zie het antwoord op vraag 2.

1) http:/www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/1/uva_geeft_kraakles.html