Rijk onderzoekt oplossing voor project Zuidas

Jan Willem Oosterwijk, voorzitter van het college van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam en oud-topambtenaar, gaat op verzoek van ministers Cramer (VROM), Eurlings (V&W), Van der Hoeven (EZ) en Bos (Financiën) in kaart brengen of en hoe het grootschalige ontwikkelingsproject Zuidas-Dok levensvatbaar gemaakt kan worden.

De bewindslieden hebben Oosterwijk bereid gevonden om de rol van rijksvertegenwoordiger te vervullen voor het project Zuidas. De heer Oosterwijk zal per 1 januari 2009 beginnen en in overleg met de gemeente Amsterdam en andere bij het project betrokken partijen (waaronder marktpartijen) de condities uitwerken waarbinnen het project Zuidas-Dok te realiseren is. De werkzaamheden van de heer Oosterwijk moeten resulteren in een levensvatbare business case en een robuuste samenwerking tussen betrokken partijen.

De heer Oosterwijk zal ook alternatieve projectstructuren onderzoeken. Hij zal zijn werkzaamheden voor de zomer van 2009 afronden.

De ambitie van het project Zuidas is het realiseren van een nieuw stedelijk centrum inclusief een hoogwaardig station, waarbij de hoofdinfrastructuur volgens het zogenaamde Dokmodel wordt aangelegd. Dit Dokmodel houdt in dat de bestaande infrastructuur uitgebreid en over een lengte van 1.200 meter verdiept in tunnels wordt aangelegd. Het totale vastgoedprogramma bedraagt circa 2,7 miljoen m⊃2; bvo in een evenwichtige mix tussen wonen, werken en voorzieningen, commercieel en niet-commercieel. De eerste woningen zijn vorig jaar september opgeleverd. Het plan voorziet in de realisatie van ruim 8.000 woningen.

Jan Willem Oosterwijk (1951) werkte na zijn studie Algemene Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen lang bij de rijksoverheid. Zo was hij plaatsvervangend directeur-generaal bij de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat, thesaurier-generaal bij het ministerie van Financiën en sinds 2000 secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. In maart 2007 maakte hij de overstap naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij maakte het afgelopen jaar deel uit van de adviescommissie arbeidsparticipatie (de commissie Bakker).