Meer en betere voorschoolse educatie

Meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Dat is de inzet van het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie van staatssecretaris Dijksma.

Het kabinet heeft op 19 december 2008 ingestemd met het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie van staatssecretaris Dijksma van Onderwijs. Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin is medeondertekenaar. Inzet van de wet is meer en betere voorschoolse educatie in de kinderopvang en peuterspeelzalen. Daarom moeten peuterspeelzalen en kinderopvanginstellingen meer samenwerken. De kwaliteitseisen aan peuterspeelzalen komen meer in lijn met die van de kinderopvang. Peuterspeelzalen blijven toegankelijk.

De wet Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie treedt in werking per 1 augustus 2010. Vanaf die datum krijgen gemeenten de wettelijke verantwoordelijkheid om een goed voorschools aanbod te doen aan jonge kinderen met een taalachterstand. De gemeenten krijgen een inspanningsverplichting om al deze kinderen te bereiken. Peuterspeelzalen en kinderopvang moeten meer samenwerken. Peuterspeelzalen blijven toegankelijk.

Onderdeel van de wet is een landelijk kwaliteitskader voor peuterspeelzalen. Op een groep van maximaal 16 kinderen staan twee leidsters, waarvan minimaal één met een opleiding op SPW-3 niveau of gelijkwaardig. De GGD houdt toezicht op de kwaliteitseisen.

In 2009 start een ondersteuningstraject voor gemeenten, peuterspeelzalen, kinderopvangcentra, ouders en professionals op het gebied van de jeugdgezondheidszorg. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de invoering van de wet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ontwikkelt in samenwerking met OCW modellen voor harmonisatie. In totaal trekt staatssecretaris Dijksma 43,5 miljoen uit voor meer en betere voorschoolse educatie en 60 miljoen voor verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van peuterspeelzalen. Voor de invoering in 2009 is nog een keer 16 miljoen beschikbaar.