Wetsvoorstel Centra voor Jeugd en Gezin naar Raad van State

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het voorleggen van het wetsvoorstel Centra voor Jeugd en Gezin aan de Raad van State.

Het wetsvoorstel geeft gemeenten de wettelijke taak om te zorgen voor de organisatie van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het gaat daarbij om het geïntegreerd aanbieden (één loket) van preventieve opvoed- en opgroeiondersteuning met de jeugdgezondheidszorg, waarbij een verbinding met het bureau jeugdzorg en het onderwijs wordt gelegd.

Het wetsvoorstel bepaalt verder dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de samenwerking tussen alle partijen die met jeugd te maken hebben. Gemeenten (wethouders jeugd) gaan de regie voeren over het maken van sluitende afspraken tussen de instanties die hulp of zorg verlenen. Daarnaast krijgt de burgemeester de mogelijkheid om een instelling aan te wijzen die ervoor verantwoordelijk is dat een gezin goede ondersteuning krijgt. De CJG's moeten de eigen kracht voor ouders en hun kinderen versterken om tot een betere ontwikkeling van de jongere te komen.