Goede doelen acties Kandahar succesvol

De onlangs door de Nederlandse militairen op Kandahar Airfield opgestarte Goede Doelen Commissie timmert aan de weg. Verschillende acties zijn op poten gezet zowel door het thuisfront in Nederland en de militairen in het uitzendgebied. De militairen van Commissie zijn trots op het enthousiasme waarmee de acties worden opgepakt.

Er wordt momenteel geld ingezameld voor de Stichting War Child en de non-gouvernementele organisatie Serve. Daarnaast loopt een inzamelactie van winterkleding voor de bevolking in de omgeving van Kandahar Airfield. De kledingactie loopt zelfs zo goed dat de commissie heeft besloten geen nieuwe aanmeldingen meer aan te nemen om te voorkomen dat er een overschot ontstaat. Aangemelde pakketten kunnen nog tot 12 januari ingeleverd worden bij een van de deelnemende Basis Informatie Centra van diverse vliegbasis. Vanuit daar worden de pakketten via het distributiecentra op transport gezet naar Afghanistan waar ze naar verwachting eind januari worden gedistribueerd naar de Afghaanse bevolking.

Mensen die nog een bijdrage willen leveren voor een van de doelen wordt geadviseerd om zich te richten op Stichting War Child of Serve. Ook die doelen hebben niet te klagen over aandacht. Verschillende creatieve ideeën, zoals onder meer de verkoop van Afghaanse sjaals door scholieren in Nederland, het organiseren van een kerstmarkt met een Afghaanse thema op een basisschool in het zuiden van het land, een autowas-actie en een kaartenverkoop actie leveren noemenswaardige bedragen op.

Ondersteuning defensie
Begin februari maakt de Goede Doelen Commissie in het uitzendgebied de balans op en wordt het resultaat van de acties teruggekoppeld aan de mensen die zich hebben ingezet. Het ministerie van defensie ondersteunt de initiatieven van de militairen in het uitzendgebied en de Koninklijke Luchtmacht levert een bijdrage door middel van luchttransport van de ingezamelde kleding.