SAR-helikopter ingezet bij vermiste schaatser

Dinsdag en vanochtend werd een SAR-helikopter (Search And Rescue) van de vliegbasis Leeuwarden ingezet om mee te zoeken naar de vermiste Flip Koekoek. Hij ging dinsdagochtend schaatsen en keerde niet terug. Vanmiddag verleende de helikopter assistentie toen het lichaam van het slachtoffer gevonden was.

Dinsdag begon de politie begon een grote zoekactie. Al snel werd de auto van de man gevonden bij een parkeerplaats aan de Westerdijk in Ryptsjerk. Met behulp van een warmtebeeldcamera hebben agenten vervolgens een deel van de Ryptsjerksterpolder doorzocht. Later op de avond kregen de agenten ondersteuning van de luchtmacht helikopter. De bemanning van de SAR-heli zocht met onder andere een zoeklicht naar de vermiste man. De 58-jarige werd echter niet aangetroffen. De helikopter moest na anderhalf uur zoeken terugkeren naar de vliegbasis in Leeuwarden omdat de brandstof opraakte.

In de loop van woensdag hervatte de politie de zoektocht. De helikopter kon toen niet ingezet worden vanwege de mist. Vanochtend waren de weersomstandigheden beter en werd de SAR-heli weer ingezet. Aan het begin van de middag is het slachtoffer gevonden door schaatsers op ongeveer 1 km van zijn auto. Hij lag onder het ijs.

De SAR-helikopter bracht brandweer en politie naar de bewuste plek, waarna het slachtoffer uit het ijs gezaagd is. Ondertussen kon de helicopter tanken, om daarna het geborgen lichaam over te brengen naar het Medisch Centrum Leeuwarden. Daarna bracht de heli de medewerkers van de politie en de brandweer terug naar de vaste wal.