Onderzoek naar fiscale behandeling groepsrente bedrijven

Staatssecretaris De Jager en minister Bos kondigen vandaag in een brief naar de Tweede Kamer aan nader onderzoek te doen naar maatregelen met betrekking tot de behandeling van groepsrente en deelnemingsrente in de vennootschapsbelasting. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de belastingadviespraktijk en de wetenschap zullen bij het onderzoek worden betrokken.

De opbrengst van de maatregelen zal in de sfeer van de vennootschapsbelasting worden teruggesluisd naar het bedrijfsleven. De uitkomsten van het onderzoek zullen voor de zomer in de vorm van een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer worden gezonden.

Bij dit nader onderzoek wordt in eerste instantie gekeken naar de defiscalisering van de groepsrente en naar de variant die daar op lijkt: een verplichte rentebox voor groepsrente met een laag tarief. Groepsrente is rente die groepsonderdelen van een concern aan elkaar betalen op onderlinge leningen en schulden. Defiscalisering houdt in dat deze onderlinge rente bij de belastingheffing niet langer in aanmerking wordt genomen. In een onderzoek van de CPB komt naar voren dat de welvaart hierdoor toeneemt.

Deze variant heeft een drietal voordelen:

  • Positieve invloed op het vestigingsklimaat;
  • Evenwichtiger: bestrijden van excessen renteaftrek;
  • Vereenvoudiging.

Positieve invloed op het vestigingsklimaat

De defiscalisering van de groepsrente heeft een tweetal voordelen voor het vestigingsklimaat. Ten eerste zal de belastingdruk voor veel bedrijven lager worden. Ten tweede is het interessant voor internationaal opererende ondernemingen om de treasury functie in Nederland te behouden of te vestigen. Dit sluit aan bij het beleid van dit kabinet om hoofdkantoren van grote bedrijven aan te trekken.

Bestrijden van excessen renteaftrek

Met het defiscaliseren wordt het fiscale onderscheid tussen vreemd en eigen vermogen kleiner gemaakt. De huidige fiscale behandeling wakkert gebruik van vreemd vermogen aan. Dit leidt tot een fiscaal geindiceerde en niet op economische gronden berustende verdeling van vreemd vermogen en eigen vermogen. Overnames van Nederlandse bedrijven door private equity die worden gefinancierd met vreemd vermogen worden in veel situaties onbedoeld fiscaal gesubsidieerd. Defiscalisering maakt hier een einde aan.

Vereenvoudiging

Als reactie op creatief omgaan met de huidige renteafrek bepalingen zijn er een aantal antimisbruik regels in de wet opgenomen. Bij defiscalisering zullen bepaalde ingewikkelde bepalingen overbodig worden door de meer fundamentele gelijke behandeling van vreemd en eigen vermogen.

Andere vormen van renteaftrekbeperking komen pas in beeld als bovengenoemde mogelijkheden niet haalbaar blijken te zijn.

Uit de brief blijkt ook dat de knelpunten die het bedrijfsleven heeft bij de toepassing van de deelnemingsvrijstelling de actieve aandacht van het kabinet heeft.