Dioxine in Iers vlees

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP/VV 2903120 12 januari 2009 De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft woensdag 10 december 2008 toegezegd dat ik u zal informeren over het incident met dioxine in vlees uit Ierland.

Volgens de European Food Safety Authority en het Bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit vormt dit incident geen probleem voor de volksgezondheid.

Op zaterdag 6 december is door de Ierse autoriteiten bekend gemaakt dat Iers varkensvlees dioxine kon bevatten. Op basis daarvan besloten de Ierse autoriteiten dezelfde avond tot een recall van al het Ierse varkensvlees en producten die dat vlees konden bevatten. Diezelfde avond heeft de Voedsel en Waren Autoriteit het Nederlandse bedrijfsleven opgeroepen geen Iers varkensvlees meer te verhandelen. Op 7 december 2008 is door de Europese Commissie een oproep gedaan Iers varkensvlees te blokkeren.

In Nederland zijn Iers varkensvlees en Ierse varkensvleesproducten op 8 december 2008 door de industrie en de supermarkten in overleg met de Voedsel en Waren Autoriteit uit de schappen gehaald.

In dit geval is volgens de Ierse autoriteiten de verontreiniging tot stand gekomen via met transformatorolie vervuilde brandstof. Deze werd gebruikt bij het drogen van broodmeel bestemd voor veevoeder.
Op 9 december bleek dat 28 Ierse rundveebedrijven het vervuilde veevoeder ontvangen hadden. Vlees van 3 van deze rundveebedrijven bevatte 3 tot 5 maal de wettelijke toegestane hoeveelheid dioxinen en Pcb’s. Op basis daarvan heeft de Ierse overheid op 10 december besloten alle runderen op de besmette rundveebedrijven te ruimen en het vlees afkomstig van deze bedrijven te vernietigen. Vlees van deze 3 bedrijven is niet geëxporteerd naar andere lidstaten, aldus de Ierse overheid. De overige bedrijven waarvan het onderzoek nog loopt blijven voorlopig geblokkeerd. Bij overschrijding van de dioxine norm zullen ook deze bedrijven worden geruimd.
Ook 9 Noord-Ierse veebedrijven hebben vervuild veevoeder ontvangen. De Engelse overheid past op deze bedrijven hetzelfde regiem toe als Ierland.

Op 10 december zijn bovenstaande situatie en bijbehorende maatregelen besproken door de Chief Veterinary Officers in Europees Raadsverband. Daarbij was ruime steun van de Europese Commissie en Lidstaten voor de getroffen maatregelen. De recall maatregelen werden nog wat verder aangepunt in de vorm van een richtsnoer van het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid. Op 11 december is dit richtsnoer met het Nederlandse bedrijfsleven besproken en overgenomen.

Met het uit de handel nemen van mogelijk verontreinigde vleesproducten in Nederland en de ruiming van de getroffen bedrijven in Ierland en Noord-Ierland vertrouw ik erop dat deze verontreiniging beperkt is gebleven tot een incident waarvan de gevolgen voor de Nederlandse consument minimaal zijn. Dit als gevolg van adequaat optreden van de VWA en het Nederlands bedrijfsleven.

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport, dr. A. Klink