Donner: Mobiliteit arbeidsmarkt sleutel tot aanpak crisis

Werktijdverkorting is tijdelijk en conserverend van aard en biedt geen adequaat antwoord op de economische crisis. Mobiliteit op de arbeidsmarkt is de sleutel tot de oplossing. Dat betekent onder meer snelle bemiddeling van werk naar werk, een goed zicht op waar werk is, omscholing en mogelijkheden tot een soepele overstap naar andere sectoren. Dit zei minister Donner dinsdag 13 januari in reactie op de WRR-verkenning ‘Werk en inkomsten na massaontslag’.

De minister beklemtoonde dat het er niet om gaat werkgelegenheid te behouden waar geen werk is, maar om werkgelegenheid te maken waar nog werk is of ontstaat. De grote uitdaging is om mensen naar ander werk te begeleiden het liefst nog voordat ze werkloos worden. Ondanks de crisis, die volgens de minister uitzonderlijk heftig is, is er volgens de minister wel degelijk perspectief. Er zijn nog steeds veel vacatures, er is nog steeds veel arbeidstekort. En gezien de vergrijzing zullen veel arbeidskrachten ter vervanging nodig zijn.

De minister waarschuwde tegen het eerder laten afvloeien van ouderen in het kader van de verdeling van het beschikbare werk. Hij noemde dat ‘penny wise and pound foolish’. Hij wijst erop dat het streven onverminderd blijft: behoud van ouderen voor de arbeidsmarkt, uitbreiding van deeltijdarbeid en participatie van mensen met een arbeidsbeperking of met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees de toespraak


Meer informatie over de bijzondere regeling werktijdverkorting