Russisch gas weer richting Europa

Rusland heeft op dinsdag 13 januari 2008 de gasleveringen aan Europa via Oekraïne hervat. De twee landen bereikten daartoe een akkoord. Het is nog niet duidelijk wanneer het gas ook daadwerkelijk bij de Europese afnemers is.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft tot enorme problemen geleid. In Oost-Europa en de Balkan zitten veel mensen zonder gas sinds Rusland vorige week de gaskraan dicht draaide. Minister Van der Hoeven heeft maandag 12 januari in Brussel het gasconflict met haar EU-collega's besproken. De minister geeft aan er redelijk vertrouwen in te hebben dat de gascrisis onder controle is. Zij heeft er op aangedrongen dat Rusland en Oekraïne er alles aan doen om het geschil definitief uit de wereld te helpen zodat herhaling wordt voorkomen.

Gasrotonde

Gasbedrijven in verschillende Europese landen zijn elkaar de afgelopen dagen te hulp geschoten. Zo levert Nederland extra gas aan Duitsland en Italië. De Europese Unie wil alle zeilen bij zetten om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Minster Van der Hoeven bezocht op 10 en 11 januari Algerije. Ze voerde daar een aantal positieve gesprekken, met onder meer minister Chakib Khelil, over de mogelijkheid dat Algerije in de toekomst vloeibaar gas aan Nederland gaat leveren. Algerije heeft een gasreserve van 4300 miljard kubieke meter. De leveringen zouden passen in de ambitie van Nederland om gasrotonde van Noord West Europa te worden.