Akkoord eurozone over aanpak kredietcrisis

De eurolanden zijn het eens over een gezamenlijke aanpak van de kredietcrisis. De landen zijn bereid te investeren in hun financiële instellingen en garant te staan voor hun banken.

Tijdens de top zijn er afspraken gemaakt in het kader van kapitaalverstrekking en staatsgaranties voor leningen aan banken.

Nederland heeft 9 oktober 2008 al maatregelen voor de kapitaalverstrekking genomen. Toen maakte minister Bos bekend dat Nederland, als dat nodig is, de balans van op zich gezonde financiële ondernemingen zal versterken door kapitaal te verstrekken. Hiervoor kwam per direct 20 miljard euro beschikbaar.

De eurolanden hebben ook afspraken gemaakt om de geldstromen op de financiële markten weer op gang te brengen. Zij hebben afgesproken staatsgaranties te zullen afgeven voor leningen aan banken. Nederland staat onder voorwaarden garant voor leningen van banken onderling en van institutionele beleggers aan banken. Het kabinet houdt er rekening mee dat de Staat voor 200 miljard euro aan leningen moet garanderen.

Minister-president Balkenende en minister Bos hebben een brief over de bijeenkomst van de eurolanden en de aanvullende maatregelen van het kabinet aan de Tweede Kamer gestuurd.