Minister Ter Horst opent multidisciplinair oefencentrum Weeze

Nucleaire rampen, terroristische aanslagen, gijzelingen, grote ongevallen en evacuaties. Ieder denkbaar rampscenario kan worden uitgevoerd bij het Brandweer Opleidings- en Trainings Centrum (BOTC) in het Duitse Weeze dat minister Ter Horst op 19 januari opent.

BOTC

Verrassingseffecten

Al jaren is er vraag vanuit de Nederlandse hulpverlenersdiensten naar een oefencentrum waar multidiscliplinair en grootschalig geoefend kan worden op de meest uiteenlopende (ramp)scenario’s. Maandag 19 januari opent minister Ter Horst officieel een groot oefenterrein voor hulpdiensten nabij vliegveld Weeze. Doel is om situaties zo echt mogelijk te maken en steeds weer te veranderen. Marcel van Haren, directeur BOTC: “Als voormalig brandweerman weet ik hoe het er in de praktijk aan toe gaat bij oefeningen. Op den duur weet je al waar het vuur vandaan komt en hoor je van collega’s hoe het scenario in elkaar zit. Bij ons is dat uitgesloten. Door de grootte en de vele levensechte objecten kunnen we in overleg met de korpsleiding zelfs nog tijdens de training, nieuwe verrassingseffecten toevoegen.”

BOTC

Van schoolgebouw tot woonwijk

De voormalige militaire basis is omgevormd tot een geavanceerd oefencentrum waar Brandweer, GHOR/Ambulancediensten, Politie, Rijkswaterstaat en Defensie zowel gezamenlijk als afzonderlijk kunnen trainen. Op het 38 hectare groot terrein zijn vele levensechte oefenobjecten te vinden zoals een snelweg van 150 meter met vangrail en afrit, een benzinestation met tankwagen, schoolgebouwen, spoorrails met trainwagons, een vliegtuig, een krachtcentrale, een woonwijk met ruim 300 woningen en diverse ingestorte gebouwen.

BOTC

Internationaal karakter

Door BOTC Weeze kunnen Nederlandse hulpdiensten nu dichter bij huis trainen in plaats van in Zweden of Engeland. Ook kunnen instanties uit verschillende landen met elkaar trainen om grensoverschrijdende scenario’s te beheersen. Om in dit internationale karakter te blijven, verrichten zowel minister Ter Horst als haar Duitse collega, Parlementair Staatssecretaris Binnenlandse Zaken Nordrhein Westfalen, Manfred Palmen, de ceremoniële opening.

Bron: Persbericht BOTC