Nieuwe commandant TFU krijgt Brabantse vlag mee

Brigadegeneraal Tom Middendorp vertrekt morgenochtend naar Afghanistan. Hij neemt daar het bevel over van kolonel Kees Matthijsen, de huidige commandant Task Force Uruzgan (TFU). De commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen, overhandigt de militairen bij het vertrek vanaf vliegbasis Eindhoven de Brabantse vlag. Dit gebeurt onder toeziend oog van Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marcel van den Broek.

De uitgeleide door mevrouw Maij-Weggen heeft alles te maken met de bijzondere band tussen 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot en Brabant, in het bijzonder de gemeentes Eindhoven en Oirschot. Generaal Middendorp was tot voor kort commandant 13 Gemechaniseerde Brigade die ook op dit moment een belangrijk deel van de eenheden in Uruzgan levert.

Naast de toespraak door de commissaris van de Koningin richt verder algemeen directeur van PSV Jan Reker het woord tot de militairen. De aanwezigheid van de burgemeesters van Eindhoven en omringende gemeentes benadrukt de innige relatie tussen 13 Gemechaniseerde Brigade en Brabant nog eens extra.

Begin februari neemt de zesde lichting van de staf TFU voor zes maanden de taken in Uruzgan over. De huidige Air Task Force, onder leiding van kolonel René Arns, de Battle Group, onder leiding van luitenant-kolonel Jan Swillens en het Provinciaal Reconstructie Team, onder leiding van luitenant-kolonel Ron Hamelink roteren niet in deze periode. Door afwijkende rotatietermijnen van deze eenheden worden zij op andere momenten afgelost.