Start proef dynamische snelheden

[telefoonbel]

Herman: Verkeerscentrale Noordwest Nederland, met Herman. Goedemorgen.

Minister Eurlings: Herman, goedemorgen, je spreekt met Camiel Eurlings. Ik wou vragen of de verkeerssituatie afdoende rustig is om de start te kunnen geven met de dynamische snelheden?

Herman: Het verkeersbeeld op de A1 is op dit moment zeer rustig.

Minister Eurlings: Heel erg mooi. Herman, dan wil ik je vragen om nu het startsein te geven. Verhoog de snelheid van honderd naar honderdtwintig kilometer per uur.

Voice-over: Sneller rijden wanneer het kan. Langzamer rijden waar het moet. Op de A1 tussen Bussum en Muiderberg is Rijkswaterstaat een proef gestart met het invoeren van dynamische maximumsnelheden.

Minister Eurlings: Op rustige momenten van de dag zullen wij de maximumsnelheid verhogen van honderd naar honderdtwintig kilometer per uur. We onderzoeken of mensen daardoor echt snelheidswinst boeken en eerder op de bestemming zijn. Later in het jaar volgen nog andere proeven. Op de A12 tussen Gouda en Woerden zullen we de effecten van verlaging van de maximumsnelheid met name bij slecht en nat weer of bij hele grote drukte testen, waar we natuurlijk een betere doorstroming en meer veiligheid willen bereiken. Op de A58 bij Tilburg kijken we naar het effect op de luchtkwaliteit. Als je een maatregel moet nemen voor luchtkwaliteit neem hem dan heel specifiek op dat moment dat het probleem zich voordoet en niet meer zoals vroeger 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.


Sneller waar het kan en langzamer waar het moet. Door de snelheidsmaxima dus aan te passen aan de omstandigheden denken wij pure winst te kunnen boeken, winst in de zin van een betere doorstroming en minder files, winst in termen van meer veiligheid en minder milieubelasting, maar last but not least ook winst in meer begrip en draagvlak bij de automobilist.

We moeten niet vooruitlopen, first things first, maar als blijkt dat wij verwachten dat het inderdaad een betere doorstroming oplevert, meer veiligheid en meer draagvlaak, dan kan ik u voorspellen dat wij dit experiment wat hier nu wordt begonnen al ras veel breder in Nederland zullen terugzien.