1 miljoen overheidsuittreksels overbodig

administratief-lasten.jpg

Burgers hoeven 40% minder uittreksels uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) op te vragen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van BZK. De daling is het resultaat van maatregelen die dit kabinet heeft genomen.

In 2006 moesten er nog 2,3 miljoen GBA uittreksels worden aangeleverd. Staatssecretaris Bijleveld heeft zich er hard voor gemaakt dit grote aantal fors terug te dringen. Door slimmer te werken en beter gebruik te maken van bestaande gegevens zijn ruim 1 miljoen minder uittreksels nodig. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het terugdringen van regeldruk. Zo hoeven veel studenten geen GBA-uittreksels meer aan te leveren bij de inschrijving aan een hogeschool of universiteit. Ook hoeven burgers tegenwoordig niet meer een GBA-uittreksel aan te leveren bij het aanvragen van een rijbewijs. Dit scheelt op jaarbasis zo’n 700.000 uittreksels. Verder zijn er steeds meer gemeenten die aan de eigen inwoners geen uittreksel van de GBA en ook geen geboorteakte meer vragen bij het sluiten van een huwelijk. Dat is immers informatie die de gemeente meestal al in bezit heeft of kan verkrijgen van een andere gemeente. Het is dan overbodig dit nogmaals op te vragen. Onder andere Amsterdam, Utrecht, Groningen en Enschede hebben inmiddels besloten geen GBA-uitreksels meer te vragen bij een huwelijk. Gemeenten als Rotterdam en Den Haag sluiten zich hier later dit jaar bij aan. Wanneer alle gemeenten deze aanpak volgen, scheelt dat zo’n 200.000 uitreksels en 200.000 geboorteakten. Voor een GBA-uittreksel betaalt de burger gemiddeld 8,75 euro. Een miljoen minder uittreksels scheelt de burger dus in totaal 8,75 miljoen euro.
Staatssecretaris Bijleveld pleit ervoor dat gemeenten de vereenvoudigingen die ervoor zorgen dat GBA-uittreksels niet meer nodig zijn ook daadwerkelijk doorvoeren in hun werkwijze. Ook voor gemeenten leidt dit tot forse besparingen. Bovendien brengt een gemeente die geen GBA-uittreksels en geboorteaktes meer opvraagt aan mensen die willen trouwen, de wachttijden aan het loket verder terug. Wachttijden aan het loket is een van de tien knelpunten in dienstverlening van de overheid die staatssecretaris Bijleveld wil aanpakken.