Staatssecretaris Bijleveld opent proef vermissing identiteitsdocumenten in Amsterdam

Staatssecretaris Bijleveld opent woensdag 4 februari in het bijzijn van de Amsterdamse korpschef Welten en de Amsterdamse wethouder Asscher, een proef in Amsterdam over vermissing van identiteitsdocumenten.

Bekijk de video van het werkbezoek aan Amsterdam

Staatssecretaris Bijleveld op werkbezoek in Amsterdam

De gemeente Amsterdam en de politie starten hiermee een vernieuwende pilot waarin burgers die hun identiteitsbewijs kwijt zijn niet meer standaard langs het politiebureau hoeven. Nu moet je bij vermissing nog langs twee loketten; het gemeentehuis en het politiebureau.

Van zowel agenten als van burgers zijn klachten binnengekomen bij het meldpunt www.lastvandeoverheid.nl over de omslachtige procedure bij de vermissing van een identiteitsbewijs. De houder van een vermist paspoort of rijbewijs moet twee keer een schriftelijke verklaring afleggen om een nieuw document in zijn bezit te krijgen. Eén keer bij de gemeente en één keer bij de politie. Dit is omslachtig en weinig klantvriendelijk. Agenten hebben hier veel onnodig werk aan.

Om dit traject te versimpelen, wordt in Amsterdam een proef opgestart waarin wordt onderzocht of de politie uit dit proces kan worden gehaald. Meer vertrouwen is daarmee het uitgangspunt. Alleen wanneer er een aanwijzing is dat er sprake is van identiteitsfraude wordt gevraagd om een proces verbaal van de politie. De politie controleert in Amsterdam dus niet meer alle vermissingen per jaar maar slechts die waarbij aanvullend politieonderzoek nodig is. Zo wordt ook het werk van de politie ontlast.