Minister Van der Laan bezoekt Rivierenwijk

Minister Van der Laan bezoekt maandag 26 januari 2009 de Rivierenwijk in Deventer. Deventer was vorig jaar de eerste gemeente waarmee het charter voor wijkverbetering is ondertekend. De minister sprak uitgebreid met bewoners, de gemeente en wooncorporatie Rentree over de resultaten van een jaar uitvoering.

Bijzonder in de wijkaanpak in Deventer is dat woningcorporatie Rentree regie voert over alle activiteiten. Dat komt voort uit de grote betrokkenheid van de corporatie bij de wijk. De bewoners staan aan de basis van alle plannen, samen met buurtbeheer, welzijns- en jongerenwerk, scholen en sportclubs. Deze aanpak leidt tot goede, resultaatgerichte plannen.

Sociale positie
De Rivierenwijk in Deventer maakt deel uit van de 40 aandachtswijken vanwege de hoge werkloosheid en het lage opleidingsniveau van de bewoners. De verbetering van de sociale positie van de bewoners staat daarom centraal in het wijkactieplan Rivierenwijk. De onderwerpen van het charter, participatie bewoners, scholing en werk, en sport en beweging, zijn opgenomen in het sociaal programma Rivierenwijk Krachtwijk!

Op een door de zogeheten 'kopgroep' van wijkbewoners een discussiemiddag hadden georganiseerd. Er was trots over de nieuwe plannen en projecten zoals de komst van het wijkvoorzieningencentrum waar drie basisscholen vergaand gaan samenwerken in een brede school. De hoop is dat hiermee ook een rem komt op het toenemende onderscheid tussen 'witte' en 'zwarte' scholen.

Sterrenvinder
In de modelwoning van het nieuwbouwproject Waterwoningen stonden de eerste zeer bemoedigende resultaten van het project Sterrenvinder centraal. Doel is om bewoners vooruit te helpen op de maatschappelijk ladder door met behulp van een coach de soms onvermoede talenten bij mensen die langs de kant staan te ontdekken en te ontwikkelen.

Een zevental bewoners vertelt de minister enthousiast over hun nieuwe bezigheden. Zo gaat er iemand als ondernemer aan de slag en werkt een ander inmiddels in de bejaardenzorg. De minister is onder de indruk over de manier waarop dromen en kansen met elkaar verbonden worden. 'Deze intelligente aanpak zit absoluut op het goede spoor.'

Zie ook:

  • Fotoreportage wijkbezoek Deventer op 4 februari 2008: de ondertekening van het eerste charter voor wijkverbetering.