Militairen Afghanistan heffen glas op Koningin

“Opdat zij leve” klonk het vandaag klokslag 12.00 uur lokale tijd in Uruzgan. De uitgezonden militairen en burgers in de Afghaanse provincie proostten op de 71ste verjaardag van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Ook op Kandahar Airfield was er met een alcoholvrije heildronk aandacht voor dit heugelijke feit.

Volgens oud en traditioneel gebruik kwamen de militairen zoveel mogelijk bijeen om stil te staan bij de verjaardag. “Vooral tijdens missies geeft zo’n moment een speciaal gevoel en een reden om samen te komen”, sprak luitenant-kolonel Maurice Timmermans de aanwezigen in Tarin Kowt toe. “We herdenken de oude band tussen de strijdkrachten en het Koninklijk Huis en in ons geval in het bijzonder met Koningin Beatrix.”
Commandant Task Force Uruzgan, kolonel Kees Matthijssen, had al eerder namens de militairen felicitaties overgebracht aan de vorstin. De contingentscommandant in Kandahar, commodore Geert Bergsma, deed dat eveneens namens alle Nederlandse vertegenwoordigers in Afghanistan. In een retourtelegram bedankte Koningin Beatrix alle militairen voor de gelukwensen en wenste ze hen veel succes met het uitvoeren van de taken tijdens de missie.