Heemskerk met economische missie naar India

Staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel) leidt van 8 tot en met 13 februari 2009 een economische missie naar India. Hij wordt vergezeld door ruim veertig bedrijven en onderwijsinstellingen.

Naast vertegenwoordigers van het internationale bedrijfsleven bestaat de delegatie uit een groot aantal ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.

"Juist in deze turbulente economische tijden is het van belang om te laten zien dat wij goede economische banden met India op prijs stellen en verder willen uitbreiden. Belangrijke opkomende landen als India zijn voor de Nederlandse economie van groot belang. Internationale handel en investeringen zijn de motor van het herstel van de economie en groei in de toekomst," aldus Heemskerk.

Nederlandse bedrijven promoten tijdens de missie hun expertise, met name op het gebied van ICT, biotechnologie, design, vliegtuigonderhoud en de maritieme logistiek. Innovatie speelt in al deze sectoren een belangrijke rol. De Nederlandse bedrijven en onderwijsinstellingen zullen tijdens de reis in contact worden gebracht met potentiële Indiase partners, onder andere door middel van zogenaamde 'matchmaking' en tijdens verschillende netwerkevenementen.

Volgens Heemskerk is Nederland ook ideaal als vestigingsland voor Indiase bedrijven, onder meer als 'Gateway to Europe'. Ook Indiase investeringen in Nederland spelen in het programma van de missie daarom een belangrijke rol. Heemskerk bezoekt in India drie steden: Delhi, Pune en Mumbai. Een deel van de delegatie bezoekt de steden Bhavnagar, Surat en Bangalore. Tijdens het bezoek vinden gesprekken plaats met onder meer de ministers Nath (Handel & Industrie) en Sibal (Wetenschap & Technologie). Heemskerk legt verschillende bedrijfsbezoeken af, waaronder aan KF Bioplants in Pune. Ook vinden er twee seminars plaats, op het gebied van scheepvaart en havenbouw en over het aantrekken van Indiase investeringen in Nederland.

De missie naar India vindt plaats in het kader van de Agenda Strategische Bedrijvenmissies. Doel hiervan is om Nederlandse bedrijven, met steun van bewindspersonen, meer toegang te verschaffen tot nieuwe markten, vooral in landen met een sterke overheidsinmenging in de economie. Nederland presenteert zich in het buitenland onder het motto 'pioneers in international business'.

Meer informatie voor journalisten:
Ruud Stevens, woordvoerder staatssecretaris Heemskerk, 06-461 52 406, r.p.stevens@minez.nl