Marine ruimt gevaarlijke bom

Duikers van de Duik-en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine hebben vandaag een lastige klus geklaard. De zandzuiger HAM 316 kreeg tijdens zandwinning bij de Nieuwe Waterweg een Engelse 250 ponder (250 lbs) uit de Tweede Wereldoorlog, met zowel een ontstekingsmechanisme in de neus als in de staart, in de zuigkop. Inmiddels is deze vliegtuigbom onschadelijk gemaakt en van boord gehaald. Later vanavond vernietigen de explosievenopruimers het projectiel op de Noordzee.

De staartontsteker was vergelijkbaar met die van de bom die in april 2005 drie opvarenden van een vissersboot het leven kostte. In geval het projectiel uit de zuigkop zou vallen, was deze mogelijk ontploft.

Op zich is een explosief in de zuigkop niet bijzonder. Bij zandwinning voor de kust van Den Helder is dit in het laatste kwartaal van 2008 ongeveer 170 keer voorgekomen. Het soort explosief en de wijze waarop deze in de zuigkop zat, met beide ontstekers vastgeklemd, maakte dit geval wel speciaal en extra gevaarlijk.

De bemanning van de zandzuiger is na melding gelijk door de DDG geïnstrueerd over de te nemen maatregelen, mede omdat ze dicht bij een drukke vaarroute voeren. Gelijk met het DDG-team is ook het marineduikvaartuig Argus uit Den Helder vertrokken richting Hoek van Holland om de onschadelijk gemaakte bom van de HAM 316 over te nemen en naar een veilige locatie te brengen voor ontploffing.

Het zand dat wordt gewonnen in de Noordzee, is bestemd voor aanleg van de tweede Maasvlakte. Dit jaar wordt er ongeveer 250 miljoen m3 zand gewonnen wat mogelijk ook een drukke tijd tot gevolg heeft voor de DDG. Deze wordt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingezet voor specifiek maritieme klussen. Sinds 2005 is er melding gemaakt van meer dan zevenhonderd explosieven op de Noordzee. Deze zijn vrijwel allemaal door de Koninklijke Marine geruimd.