Meer dan 2000 megawatt windenergie op land

Met de oplevering van windmolens in gemeenten Witmarsum en Tjekwerd in Friesland en Oosterhout in Brabant levert windenergie nu meer dan 2000 megawatt aan stroom in Nederland. Minister Cramer noemt het bereiken van de grens van 2000 megawatt "een belangrijke mijlpaal op weg naar een meer duurzame energievoorziening".

Nederland staat volgens minister Cramer de komende tijd voor de uitdaging om duurzame energie en dan met name windenergie een eigen plaats in onze dagelijkse omgeving te geven als onderdeel van ons landschap.

"Het is daarom belangrijk het draagvlak en de betrokkenheid voor windenergie te vergroten. Bijvoorbeeld door omwonenden te betrekken en door betrouwbare en duidelijke informatievoorziening. Het blijft altijd een afweging tussen verschillende belangen, maar we moeten wel, in dialoog met de bewoners, flink investeren in duurzame energie. Alleen op die manier garanderen we een duurzame en schone energievoorziening voor de toekomst".

Momenteel produceren de 1.955 windturbines op land met een totaal opgesteld vermogen van 1997 megawatt; ruim 4,5 miljard kilowattuur per jaar. Dat is goed voor 3,9 procent van de totale Nederlandse stroombehoefte. Met de ingebruikname van de nieuwe windmolens komt het totaal uit op 2013 megawatt.

Het kabinet heeft als doelstelling om eind 2011 voor nog eens 2.000 MW aan projecten te hebben die dan zijn voorzien van subsidies en vergunningen. daarom hoopt het kabinet binnenkort met IPO en VNG afspraken te maken voor een gezamenlijke aanpak. Daarnaast zal een verkenning voor de periode tot 2020 worden uitgevoerd. Hierbij wordt verkend hoeveel ruimte er nog is in Nederland voor meer windenergie en welke plaatsingsstrategie daar het beste bij past.