Hondenbelasting online en straatfeest zonder vergunning

Burgers hebben merkbaar minder administratieve lasten doordat 388 gemeenten het afgelopen jaar regels hebben vereenvoudigd of afgeschaft. 386 gemeenten maakten daarbij gebruik van verlichte modelverordeningen. Een derde van de gemeenten gaat zelfs nog verder dan de voorgestelde modellen.

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft deze verlichte modelverordeningen laten maken in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de ministeries van Economische Zaken en Financien om de administratieve lasten op lokaal niveau terug te dringen.

Gemeenten die nog niet aan de slag zijn worden in 2009 gestimuleerd om dit alsnog te doen met behulp van regionale ambassadeurs die de staatssecretaris namens het kabinet zal aanstellen.

Eenvoudiger aanvragen
Gemeenten geven aan dat zij het aantal vergunningen hebben teruggebracht en dat het indienen van aanvragen eenvoudiger is geworden. Daarnaast is de geldigheidsduur in veel gevallen verlengd.

Zo is er voor kleine evenementen als een barbecue in de openbare ruimte of een straatfeest vaak geen toestemming meer nodig. Van de 130 gemeenten die parkeerbeleid hebben, maakt 40% gebruik van het kentekenregister waardoor burgers geen kopie kentekenbewijs meer hoeven aan te leveren. De overige 60% ontving onlangs een brief waarin ze werden opgeroepen hetzelfde te doen. De loterijvergunning kan op internet worden aangevraagd en ook de hondenbelasting kan online worden geregeld.

Mensen die te maken hebben met de monumentenvergunning hoeven voor eenvoudige werkzaamheden geen toestemming meer te vragen zolang aan de algemene regels wordt voldaan. Ook voor een uitrit is geen toestemming meer nodig zolang aan de regels wordt voldaan.
Na het eerste kwartaal van 2008 hoeven organisaties niet weer steeds opnieuw subsidie aan te vragen maar kunnen zij door een aanpassing van de subsidieverordening ook structureel subsidie aanvragen.

De verlichte modelverordeningen kunnen de burgers 23% in kosten schelen.

Merkbaar beter
Doordat nu bijna alle gemeenten met de nieuwe modelverordeningen werken, gaan ook vrijwel alle burgers die hiermee in aanraking komen de verbeteringen merken. Merkbaar beter is altijd het uitgangspunt geweest van staatssecretaris Bijleveld. Haar verwachting is dat die merkbaarheid er in 2009 ook op andere terreinen zal zijn. Zo is het nu aan de gemeenten om met ontwikkelde methoden en instrumenten aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op het gebied van mediationvaardigheden waardoor juridische conflicten kunnen worden voorkomen, een eenvoudigere aanvraag van bijstand en begrijpelijke formulieren. Ook zullen professionals dit jaar merken dat hun administratieve belasting zal afnemen.

Uit een onlangs gehouden burgerpanel van 1000 personen blijkt dat de genomen maatregelen tegen regeldruk goed worden gewaardeerd. De grootste waardering was er voor het onlangs afgesloten convenant vrijwilligersverzekering (87 procent). Dit convenant spoort gemeenten aan een verzekering af te sluiten voor vrijwilligers.

De meldingen over slechte dienstverlening van de overheid bij het meldpunt Lastvandeoverheid.nl zijn het afgelopen jaar afgenomen. Ook blijkt uit afgenomen meldingen dat mensen minder last hebben van moeilijke formulieren.