Groen verbroedert en verzustert

In 13 steden in Nederland worden parken en plantsoenen opgeknapt, kapot getrapte grasvelden op de schop genomen en braakliggende terreinen ingericht als groenzones ingericht. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op donderdag 5 februari met betrokken wethouders groenconvenanten ondertekend.

Speech van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), G. Verburg, bij de ondertekening van groenconvenanten tussen Rijk en met 13 wethouders, 5 februari 2009.

Dames en heren,
Een Chinees gezegde luidt: 'Het beste moment om een boom te planten is twintig jaar geleden. Het op een na beste moment is vandaag'. En dat past wel bij de gelegenheid van vandaag. Zodat ze over twintig jaar kunnen zeggen dat wij wel onze kans hebben genomen. We hebben net die boom geplant, maar we hadden het misschien beter jaren eerder moeten doen. Dan waren die krachtwijken waarschijnlijk gewoon van het begin af aan prachtwijken gebleven.

U hoort het, ik bouw een kleine reserve in, want ik kan het niet helemaal bewijzen. Wat ik wel zeker weet - en u weet dat ook - dat groen in de wijk bijdraagt aan de kwaliteit van de wijk, aan de sociale samenhang, het gevoel van veiligheid, onze gezondheid. En het is nog prettig om in te wonen ook!

Wat ik ook zeker weet, is dat groen in de wijk de sociale cohesie verbetert. Groen verbroedert en verzustert. Groen draagt bij aan onderling contact. Bovendien: Groen ontspant en Groen verlaagt stress. En u kent waarschijnlijk ook allemaal de resultaten van nationaal en internationaal onderzoek waaruit blijkt dat vandalisme, vervuiling, verloedering, agressie en kleine criminaliteit minder voorkomt in groene wijken.

En tenslotte staat ook vast dat groen goed is voor de portemonnee. Groen schroeft de waarde van huizen op met zo'n 5%. Bovendien vestigen kennisintensieve en internationale bedrijven zich veel liever in een stad met veel groen. En wat dacht u dat parken de stad aan financiën kunnen opbrengen. Miljoenen... door toerisme, door besparingen op de gezondheidszorg en door het bevorderen van gemeenschapszin. Tenminste, als we de Amerikaanse onderzoekers mogen geloven die een onderzoek hebben gedaan in Philadelphia.

Samengevat - dames en heren - mogen we gerust, tot 2 cijfers achter de komma, concluderen dat investeren in groen loont. Hadden we die bomen twintig jaar geleden maar geplant.

Echter, niet getreurd. De weliswaar wat vrije vertaling van dat Chinese spreekwoord luidt: Stel niet uit tot morgen, wat u ook vandaag kunt doen. We gaan niet uitstellen, we gaan - na uw discussie - de groenconvenanten ondertekenen, waardoor Groen in 13 steden met 29 krachtwijken een meer prominente plaats zal gaan krijgen.

Dat betekent concreet dat er in 13 steden in Nederland parken en plantsoenen worden opgeknapt, kapot getrapte grasvelden op de schop worden genomen, groene verbindingen tussen wijken worden aangelegd en braakliggende terreinen als groenzones worden ingericht. Als we zo doorgaan, zal over niet al te lange tijd een van mijn ambities worden waargemaakt, namelijk dat binnen 10 minuten fietsen iedere stadsbewoner in het groen moet kunnen staan.

En als je ambities bijna haalt is het tijd voor nieuwe ambities. En ik heb er alvast twee bedacht. De eerste is dat ik nog dit jaar de wethouders van Den Haag, Eindhoven, Alkmaar, Deventer en Groningen voor me heb staan, die uw voorbeeld gaan volgen. Die hun handtekening gaan zetten onder hun groenconvenanten. Want ik vind het schitterend dat u hier vandaag met z'n dertienen aanwezig bent, maar ik had graag gehad dat uw vijf collega's er vandaag ook bij zouden zijn geweest. Dit is mijn ambitie op de korte termijn.

En m'n tweede ambitie is dat ik als zelfbenoemd minister van Stedelijk Groen het onderwerp 'Groen in de steden' zo hoog en vast op de politieke agenda kan krijgen dat het volgend jaar - bij de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor de Tweede Kamer - en in 2011 - bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten - in alle programma's van de politieke partijen een vaste plaats krijgt. Een eerste mooie overwinning kan ik daarbij al melden: tijdens de begrotingsbehandeling van de minister van Wonen, Wijken en Integratie is een motie van Van Gent en Van Bochhove aangenomen, die erin voorziet dat er in de periode 2010 tot en met 2012 jaarlijks twee miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor meer groen in alle 18 gemeenten met krachtwijken.

Dus, dames en heren, misschien komt die boom inderdaad 20 jaar te laat, maar we zijn met z'n veertienen wel bezig met een inhaalslag. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig te horen hoe u de convenanten gaat invullen, hoe u de bewoners bij de inrichting van het groen gaat betrekken en hoe u de kinderen een plek gaat geven in uw plannen.

Mijn motto is dat ik investeer in scharrelkinderen om hangjongeren te voorkomen. Ik zie graag dat u kinderen betrekt bij het maken van de plannen, het inrichten van het gebied maar ook bij het onderhouden van het uiteindelijke groen. Zodat er een nieuwe generatie 'stadboeren' ontstaat waardoor de relatie stad-platteland nog mooier en dynamischer wordt.

Ik stel dan ook voor om de discussie te beginnen.