Antwoorden op kamervragen over het experiment van de politie in Haarlem met een helmcamera

Antwoorden op kamvervragen van het lid Çörüz (CDA), ingezonden 18 december 2008)

1. Vraag

Hebt u kennisgenomen van de berichten over het experiment van de politie in Haarlem met een helmcamera? 1)

1. Antwoord

Ja

2. Vraag

Deelt u de mening dat de helmcamera kan bijdragen tot het voorkomen van criminaliteit en schending van de openbare orde alsook het voorkomen van geweld tegen de politie in de basiszorg?

2. Antwoord

De politie experimenteert in diverse plaatsen met helmcamera’s met als doelstellingen het vastleggen van strafbare handelingen en agressie tegen politiemedewerkers, het verzamelen van bewijsmateriaal in het kader van opsporing en het maken van sfeerbeelden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De verwachting is – ook gebaseerd op eerste ervaringen uit de pilots en ervaringen uit het buitenland – dat dit leidt tot een hoger veiligheidsgevoel bij politieambtenaren, een verhoogde pakkans voor daders en een de-escalerende werking in de sfeer van openbare orde. Hoewel de pilots nog niet geëvalueerd zijn, is de verwachting dat de helmcamera’s een positieve bijdrage kunnen leveren aan de onderwerpen die u noemt in vraag 2 en 3.

3. Vraag

Vindt u dat de opgenomen beelden dienstig kunnen zijn bij het opmaken van een proces-verbaal, het verzamelen van bewijsmateriaal en het opsporen van verdachten?

3. Antwoord

Ja, zie antwoord op vraag 2

4. Vraag

Klopt het bericht dat het Openbaar Ministerie niet achter het experiment staat uit privacy overwegingen? 2)

4. Antwoord

Nee, dit klopt niet. Het Openbaar Ministerie te Haarlem heeft de politie Kennemerland verzocht het projectplan – dat aan het experiment met de helmcamera’s ten grondslag ligt – op een aantal punten aan te vullen. Inmiddels is dit gebeurd en is het experiment zonder bezwaar van het parket Haarlem van start gegaan.

5. Vraag

Bent u bereid het experiment met de helmcamera, waarmee ook in Limburg en Twente ervaring is opgedaan, een landelijke uitrol te geven?

5. Antwoord

De pilots moeten eerst geëvalueerd worden. Daarna kan worden besloten of deze landelijk worden uitgerold.

6. Vraag

Kan in een landelijke richtlijn worden geregeld waar en in welke omstandigheden de politie de helmcamera mag gebruiken, zodat de politie, bij voorkeur met het oog op de jaarwisseling, weet waar zij aan toe is?

6. Antwoord

Aan de politie is in het kader van het programma Veilige Publieke Taak een subsidie verstrekt voor het gebruik van technische hulpmiddelen, waaronder camera’s op noodhulpvoertuigen. De Tweede Kamer is hierover bericht per brief dd.10 november 2008 (TK 28 684, nr. 185) en 5 december 2008 (TK 31 700 VII, nr. 47). De doelstellingen van de pilot die in dit kader bij de politie gaat lopen liggen op hetzelfde vlak als bij de helmcamera’s. Binnen deze pilot met camera’s op noodhulpvoertuigen van de politie zal een protocol met landelijke richtlijnen voor gebruik van de camera’s en verwerking van gegevens worden opgesteld. Dit protocol is ook toepasbaar op de helmcamera’s.

1) Haarlems Dagblad, “Politie experimenteert met helmcamera”, 9 december 2008
2) Haarlems Dagblad, “Cameraproef politie dreigt spaak te lopen”, 10 december 2008