Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van der Vlies over de financiering van zorgsteunpunten

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2907399

11 februari 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Wonen voor Wonen, Wijken en Integratie, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van der Vlies (SGP) over de financiering van zorgsteunpunten (ingezonden 14 januari 2009)).

Hoogachtend,
de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,


mw. dr. J. Bussemaker


Vraag 1

Is het waar dat de beleidsregel zorginfrastructuur van kracht is tot 1 januari 2011?

Antwoord 1

Dit is onjuist, de beleidsregel zorginfrastructuur heeft geen einddatum. Echter in de huidige beleidsregel staat als voorwaarde dat er een advies van het College Bouw moet zijn. Met het opheffen van het College kan een initiatiefnemer niet meer aan deze voorwaarde voldoen. De NZa bezint zich op dit moment op een praktische oplossing hiervoor, zodat de uitvoering van de beleidsregel normaal zal doorlopen. De invoering van integrale tarieven in 2011 heeft – voor zover thans kan worden overzien – geen gevolgen voor de beleidsregel zorginfrastructuur.


Vraag 2

Herinnert u zich de toezegging 1) dat deze beleidsregel, die financiering van zorgsteunpunten mogelijk maakt, in 2008 zou worden geëvalueerd? Heeft deze evaluatie reeds plaatsgevonden?

Antwoord 2

In de door u bedoelde brief van 12 december 2007 heb ik toegezegd dat de beleidsregel zorginfrastructuur in 2008 zou worden geëvalueerd. Deze evaluatie is in de zomer van 2008 in gang gezet. De NZa verwacht de evaluatie voor de zomer te kunnen voltooien.

Vraag 3

Is er intussen duidelijkheid over de dekkingsgraad van deze zorgsteunpunten in Nederland? Zijn er, mede gezien de wens van de regering om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, reeds voldoende van zulke steunpunten beschikbaar?

Antwoord 3

De evaluatie heeft een in hoofdzaak financieel karakter en zal geen inzicht bieden in de dekkingsgraad van zorgsteunpunten in Nederland. Wel zal, zoals aangekondigd in het Actieplan Beter (t)huis in de buurt, een onderzoek worden verricht naar de dekkingsgraad van de zorg op afroep in Nederland. Zorg op afroep wordt vaak vanuit een zorgsteunpunt geleverd en maakt het voor meer mensen mogelijk zelfstandig te wonen. Dit onderzoek zal in 2009 worden uitgevoerd.

Vraag 4

Bent u bereid ook voor de periode na 2010 voldoende financiering beschikbaar te stellen voor deze zorgsteunpunten, zodat mensen die zorg nodig hebben, zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen?

Vraag 5

Bent u bekend met het gegeven dat zorginstellingen en woningcorporaties in diverse gemeenten, gezien de onzekerheid over de financiering na 2010, niet of nauwelijks bereid zijn om de financiële risico’s te nemen om daadwerkelijk een zorgsteunpunt te beginnen?

Vraag 6

Bent u bereid op korte termijn duidelijkheid te geven over de wijze waarop zorgsteunpunten ook na 2010 zodanig gefinancierd worden dat het mogelijk is om een dergelijk steunpunt ook op de langere termijn voldoende te financieren?

Antwoord 4, 5 en 6

De signalen dat instellingen en woningcorporaties onzeker zijn over de financiering van zorginfrastructuur na 2010 zijn mij bekend. Ik betreur het als dit tot stagnatie leidt in het realiseren van zorginfrastructuur. Mijns inziens biedt de beleidsregel zorginfrastructuur voldoende financiële zekerheid aan initiatiefnemers, ook na 2010. De beschikbare middelen zijn tot op heden voldoende gebleken om het beroep op de beleidsregel te kunnen honoreren.
Uit de evaluatie van de beleidsregel zal moeten blijken of de totstandkoming van zorginfrastructuur achterblijft. De achtergronden daarvan zullen worden onderzocht.
Het is uitdrukkelijk mijn bedoeling een doelmatige bekostiging van bestaande zorginfrastructuur (ook na 2010) te handhaven. Ook voor nieuwe initiatieven, die na de evaluatie en in lijn met het daarop te baseren eventuele nieuwe beleid tot stand worden gebracht, zal ik een doelmatige bekostiging handhaven.

Vraag 7

Bent u bereid op korte termijn met beleidsregels te komen om de gewenste duidelijkheid te bieden, zodat nieuwe initiatieven niet vroegtijdig zullen stranden?

Antwoord 7

Nadat de resultaten van de evaluatie beschikbaar zijn zal ik zo snel mogelijk de vereiste duidelijkheid verschaffen of aanpassing van het beleid c.q. de beleidsregel noodzakelijk is.

1) Beter (t)huis in de buurt, Actieplan Samenwerken aan wonen, welzijn en zorg 2007-2011, December 2007, blz. 12; Jaarverslag 2007, College Bouw zorginstellingen, blz. 4.