Commando-overdracht Air Task Force

Kolonel Bas Pellemans is de nieuwe commandant van de Air Task Force (ATF), het Nederlandse luchtmachtdetachement van de International Security Assistance Force (ISAF). Op Kandahar Air Field nam hij gisterochtend het bevel over van zijn voorganger, kolonel René Arns.

Met de overdracht is de eenheid van Arns afgelost door een nieuwe lichting. Bij de ceremonie waren ook militaire autoriteiten van internationale ISAF-partners aanwezig.

Professioneel en gemotiveerd
Kolonel Arns sprak zijn waardering uit naar zijn personeel dat die taak op uiterst professionele en gemotiveerde wijze heeft vervuld. Ook roemde de vertrekkende commandant de internationale samenwerking: “We zijn er trots op dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de ISAF-missie in dit prachtige land.”

De nieuwe commandant bedankte zijn voorganger voor het warme welkom afgelopen week en de overname. “U hebt ons een uitstekende basis aangereikt voor een succesvolle uitzending. Het is nu aan ons om daar een goed vervolg aan te geven. De absolute prioriteit daarbij is het verlenen van luchtsteun. Één van de sterke punten van het luchtwapen is haar flexibiliteit. Die verwacht ik ook van u zodat we binnen redelijke grenzen nooit nee hoeven te verkopen”, aldus Pellemans.

Waardering voor internationale samenwerking
Na afloop van de commando-overdracht ontving kolonel Arns uit handen van de Deputy Commander Operations ISAF in Kabul, generaal-majoor Sullivan, de Air Component Element Commendation. Generaal Sullivan sprak lovende woorden over de internationale samenwerking met de ATF, en op de geleverde ondersteuning aan met name het Regional Command South. Ook memoreerde hij de niet aflatende professionele houding en motivatie van de Nederlandse militairen in geheel Afghanistan.

Belangrijke bijdrage
De Air Task Force levert een belangrijke bijdrage aan de ISAF-operaties in het zuiden van Afghanistan. F-16 jachtvliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters leveren luchtsteun aan de ISAF-grondtroepen. Chinook en Cougar-transporthelikopters transporteren personeel en materieel van en naar de verschillende ISAF-bases.