opening van de Nieuwediep Kade

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

De zee heeft Den Helder veel gebracht. De marine, de visserij en nu ook deze nieuwe naam: De Nieuwediep Kade! De Nieuwediep Kade is een naam die teruggrijpt op het verleden. Ik heb mij laten vertellen dat de Helderse haven tweehonderd jaar geleden Nieuwe Diep heette. Het was toen nog geen zeehaven.

Sinds die tijd heeft de haven van Den Helder zich ontwikkeld tot hoofdstad van de Noordzee. En afgelopen zomer was het de hoofdstad van iedereen die van mooie schepen houdt tijdens de Tall Ship Races (de Sail). Ik woon zelf in Friesland. Zeilen is de passie van vrijwel iedere Fries. De Skûtsjes zijn onze grote trots.

Maar de schepen die vorig jaar augustus koers zetten naar Den Helder... Met vele zeilen gebold, vele touwen gespannen… Daar werden wij zelfs in Friesland even stil van.

De haven van Den Helder is méér dan de haven van de Tall Ship Races van 2008. Het is de haven van de vissers die hier op vrijdagmiddag hun vangst aan wal brengen zodat het verwerkt kan worden in de visafslag. Het is de haven van de bevoorradingsboten die 24 uur per dag met hun lading vertrekken naar olieplatforms en terugkeren om het afval van de platforms af te leveren.

En het is de haven van de bestuurders die de afgelopen jaren plannen ontwikkelde voor de toekomst van de haven.

Het is vandaag een belangrijke dag voor deze haven en voor heel Den Helder. Want met deze nieuwe kade wint uw haven aan belang als bron van bevoorrading voor olieplatforms. Als navelstreng van de offshore. Maar ook als bron van werkgelegenheid en kloppend hart van de Helderse economie. En Den Helder wint aan belang als hoofdstad van de Noordzee.

Ik wil u hartelijk feliciteren met dit mooie resultaat. Dat er nog vele bevoorradingsboten mogen aanmeren.