Schooluitval daalt

Het aantal nieuwe schooluitvallers is in het afgelopen schooljaar landelijk gemiddeld met 10% gedaald ten opzichte van het peiljaar 2005-2006.

Dat heeft staatsecretaris Marja van Bijsterveldt vandaag bekendgemaakt.

In het voortgezet onderwijs verlieten het afgelopen schooljaar 18% minder leerlingen voortijdig de school dan in 2005-2006. In het mbo was dit 6%. De daling loopt in de pas met de ambitie om het aantal nieuwe uitvallers in 2012 terug te dringen tot maximaal 35.000.

Van Bijsterveldt: "De kop is eraf en we liggen op schema. Op landelijk niveau hebben we de doelstellingen voor dit jaar gehaald, mede dankzij de inzet van scholen en gemeenten op regionaal niveau. Het merendeel van de regio's laat een daling van 10% of meer zien. Maar er zijn ook gemeenten en scholen die nog extra gas moeten geven. Gemeenten, scholen en het Rijk hebben getekend voor hoge ambities om de uitval van leerlingen fors terug te dringen. De aanpak werpt nu zijn eerste vruchten af, maar blijvende inspanning is nodig. De lat ligt hoog. En dat is meer dan terecht, want ambitie is geen vies woord als het om de toekomst van onze jongeren gaat."

De cijfers
In het afgelopen schooljaar verlieten 48.800 leerlingen voortijdig hun opleiding. Ten opzichte van het peiljaar 2005-2006 is dat een vermindering van 10%. Opvallend is de afname van het aantal uitvallers bij de groep middelbare scholieren die een vmbo diploma heeft gehaald. Deze afname is mogelijk het gevolg van een betere aansluiting van vmbo naar mbo. Juist om deze overgang te verbeteren is vorig jaar een experiment met één doorlopende leerroute van vmbo naar mbo-2 van start gegaan. De cijfers over het leerwegondersteunend onderwijs laten de meest gunstige ontwikkeling zien. De laatste twee jaar is het aantal nieuwe schooluitvallers in deze groep met ruim een kwart tot een derde afgenomen. De daling in het mbo doet zich vooral voor op niveau 1 en 2, beide zijn met 10% gedaald.

De regio's
Dit kabinet heeft het voorkomen van schooluitval tot speerpunt gemaakt. Doelstelling is om het aantal nieuwe uitvallers in 2012 te halveren tot maximaal 35.000. Om die doelstelling te halen maakte Van Bijsterveldt vorig jaar voor het eerst afspraken met álle 39 RMC (Regionale Meld en Coördinatiefunctie) regio's in Nederland om het aantal vsv-ers tot 2012 jaarlijks met 10% te laten dalen. Voor elke uitvaller minder ontvangen scholen 2.000 euro. De nieuwe cijfers laten zien dat sinds 2005-2006 de grootste grote dalingen zichtbaar zijn in het noorden en het zuiden van Nederland, maar ook de grootstedelijke regio's zoals Amsterdam, West Kennemerland en de regio Haaglanden doen het goed. De regio Amsterdam is daarbij de grote uitschieter; het aantal nieuwe uitvallers daalde in het afgelopen schooljaar met ruim 17% ten opzichte van het peiljaar 2005-2006.