Verzekering voor vrijwilligers

Het kabinet heeft vier miljoen in het Gemeentefonds gestort zodat gemeenten een collectieve verzekering voor vrijwilligers kunnen afsluiten. Om gemeenten te stimuleren dit ook daadwerkelijk te doen, hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten en VWS een convenant ondertekend. Staatssecretaris Bussemaker sprak de hoop uit dat alle gemeenten zo snel mogelijk een vrijwilligersverzekering afsluiten.

Dames en heren,

Nederland telt ruim 4 miljoen mensen die vrijwilligerswerk verrichten.
Deze mensen zijn onmisbaar in onze samenleving. Dat geldt voor de trainer van de F-jes bij de voetbalclub, tot de mevrouw die elke week in een verzorgingshuis muziekles geeft en de accountant die in zijn vrije tijd penningmeester is van het buurttheater.

Ik heb al verschillende maatregelen genomen om vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Ik heb bijvoorbeeld - in samenwerking met vrijwilligers organisaties en gemeenten - basisfuncties opgesteld. De basisfuncties geven aan welke ondersteuning gemeenten minimaal zouden moeten bieden aan vrijwilligers.

Hiervoor is in totaal 3,5 miljoen euro gereserveerd in de periode 2009 tot en met 2012. Dit geld is voor de basisfuncties van zowel vrijwilligerswerk als mantelzorg.

Ook heb ik, samen met staatssecretaris Bijsterveldt, via het Gemeentefonds geld beschikbaar gesteld voor het opzetten van een makelaarsfunctie voor vrijwilligerswerk én voor de maatschappelijke stage. Het bedrag loopt op van 5 miljoen in 2008 tot 30 miljoen vanaf 2011.

Wat nog ontbreekt, is een goede, collectieve verzekering voor vrijwilligers. Om dat te realiseren stort het Kabinet dit jaar vier miljoen euro in het Gemeentefonds. Dat geld wordt elk jaar opnieuw aan het Gemeentefonds toegevoegd.

Met dit geld kunnen gemeenten een verzekering voor alle vrijwilligers afsluiten. Dit is nodig om er voor te zorgen dat de risico’s die vrijwilligers lopen tijdens hun werkzaamheden verzekerd zijn en dat ze dus niet zelf opdraaien voor mogelijke kosten.

Dat is niet alleen prettig voor de mensen die al vrijwilligerswerk verrichten, maar het kan ook een steuntje in de rug zijn voor mensen die overwegen vrijwilligerswerk te verrichten.
En het neemt vrijwilligersorganisaties heel wat administratieve rompslomp uit handen, daar gaat staatssecretaris Bijleveld straks op in.

Gemeenten zijn volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning verantwoordelijk voor de ondersteuning van de vrijwilligers. Daarom hebben we er voor gekozen het geld voor de vrijwilligersverzekering in het Gemeentefonds te storten.
- Zo kunnen zij vrijwilligersorganisaties maatwerk bieden.
- En de inhoud van de verzekering afstemmen op de lokale situatie.
- De verzekering kan dan onderdeel uitmaken van het lokale vrijwilligersbeleid.

Nog voordat dit geld beschikbaar kwam, heeft een aantal gemeenten al een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Nu moeten de andere gemeenten nog volgen.

Daarom dit convenant.
In dit convenant spreken het Rijk en de VNG met elkaar af dat we gemeenten wijzen op het geld dat beschikbaar is voor het afsluiten van de verzekeringen. Bovendien gaan we gezamenlijk gemeente aansporen een verzekering af te sluiten.

Naast het convenant is met de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk afgesproken dat zij hun leden informeren over de verzekeringsmogelijkheden, zodat zij op hun beurt gemeenten er op kunnen wijzen.

Ik hoop dat dit convenant er toe leidt dat alle gemeenten zo snel mogelijk een vrijwilligersverzekering afsluiten.
In ieder geval zullen de convenantspartijen zich hiervoor sterk maken, want mensen die zich belangeloos en vrijwillig inzetten voor een ander verdienen alle steun; ook in de vorm van een goede verzekering.