Huizinga bezoekt Haagse projecten Actieprogramma Regionaal OV

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft vrijdag enkele projecten bezocht uit het Actieprogramma Regionaal OV. Peter Smit, regiobestuurder van het Stadsgewest Haaglanden en wethouder voor Verkeer in Den Haag liet haar enkele projecten zien van het stadsgewest uit het Actieprogramma Regionaal OV. Dit programma is onderdeel van de MobiliteitsAanpak, waarover de Tweede Kamer maandag met minister Eurlings en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat in debat gaat.

Voor het Actieprogramma Regionaal OV wordt deze kabinetsperiode in totaal 1 miljard euro op voorstel van staatssecretaris Huizinga en provinciale en regionale bestuurders verdeeld over bijna 50 projecten. De helft van het bedrag komt voor rekening van de decentrale overheden. Met de investering wil de staatssecretaris de reissnelheid verhogen, ontbrekende verbindingen aanleggen en capaciteitsproblemen oplossen. Zo kan sneller, vaker en zonder omweg worden gereisd.

In het najaar van 2008 heeft het Stadsgewest Haaglanden een toezegging gekregen van bijna 100 miljoen euro uit het Actieplan Regionaal OV van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Samen met de 100 miljoen euro van het Stadsgewest en de Haaglanden-gemeenten wordt bijna 200 miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van het openbaar vervoer in de regio. Tijdens het werkbezoek heeft staatssecretaris Huizinga zich laten informeren over de besteding van de gelden. Vooral aan tramlijn 9 werd aandacht besteed. Deze tram vervoert meer dan 40.000 reizigers per dag. Het is daarmee de drukste tramlijn in de stad. Zo moeten op het traject tussen Den Haag Centraal en Madurodam regelmatig reizigers op het perron achterblijven. Daarom zal medio juni een keerlus bij Madurodam in gebruik worden genomen, zodat meer voertuigen inzetbaar zijn en de frequentie kan worden verhoogd. Om de doorstroming van tram 9 te bevorderen, wordt een tramtunnel aangelegd onder enkele kruisingen tussen het Malieveld en Madurodam..

Bij het stationsplein Hollands Spoor gaf Smit een toelichting op de infrastructurele aanpassingen op dit plein voor een betere doorstroming en comfortverhoging van de trams. Ook werd nog een kort bezoek gebracht aan de tramtunnel Grote Markt. Het bezoek werd afgesloten op het Centraal Station waar een toelichting werd gegeven op het punt waar de Erasmuslijn (RandstadRail vanuit Rotterdam) het station binnenkomt boven het niveau waar de bussen stoppen.